Venetsialaisissa nautitaan satokauden päättymisestä ja pimenevästä kesäillasta. Kerää tästä vinkit talteen ja vietä unohtumaton loppukesän ilta hyvän ruoan ja tunnelman parissa!

Veden, tulen ja valon juhla koittaa elokuun viimeisenä viikonloppuna. Silloin vietetään perinteisesti venetsialaisia eli mökki- ja veneilykauden päättäjäisiä. Venetsialaisia juhlittiin jo 1800-luvun lopulla Pohjanlahdella.

Tarjoilut

Elokuun lopulla puutarhan sato on kypsynyt ja sadonkorjuun aarteita kannattaakin hyödyntää runsaasti pitopöydässä. Erilaisista juureksista ja vihanneksista loihdit maittavat tarjoilut lihan ja kalan seuraksi. Valmistele runsas ja ruokaisa salaattipöytä, jonka kruunaa itse savustettu lohi! Taivaallisen hyviä sadonkorjuun kasvisnyyttejä saat, kun maustat juureksia itse kasvattamillasi yrteillä ja lorautat öljytilkan perään. Kääräise kasvisnyytti folioon, ja kypsennä uunissa tai grillissä.

Jälkiruoat valmistat kesän raikkaista marjoista. Tuoreita puutarhamarjoja voit käyttää esimerkiksi jäädytetyn jogurttikakun koristelussa tai helpossa Marianne -triflessa. Omenapuiden antimista loihdit helposti herkullisia Omar-uuniomenoita. Muistathan myös vinkkimme syötävistä kukista?

Valaistus

Venetsialaiset ovat tulen ja valon juhla. Koristele terassi ja puutarhan puut esimerkiksi värikkäillä paperilyhdyillä. Jos vietät venetsialaisia vesistön läheisyydessä, voit rakentaa pienen kokon rantaan ja nauttia roihuavasta ja ihanasti lämmittävästä tulesta. Ennen kokon sytyttämistä kannattaa kuitenkin varmistaa, ettei alueella ole voimassa metsäpalovaroitusta.

Erilaiset tulet ja lyhdyt luovat ihanaa tunnelmaa pimenevään elokuiseen yöhön ja tuovat myös kaivattua lämpöä jo viilenevään iltaan. Varaa vieraille myös lämpimiä vilttejä, jotta voitte nauttia kauniista yöstä hieman pidempään. Sytytä kynttilöitä erilaisiin lasipurkkeihin, ja venetsialaisten tunnelmallinen valaistus on valmis!

Ilotulitteet

Venetsialaisten vietto juontaa juurensa Venetsian karnevaaleista, joihin aikoinaan nähtiin ensimmäisenä Euroopassa uutuus, kiinalaiset ilotulitteet. Rakettien ampuminen on olennainen osa myös suomalaista venetsialaisperinnettä.

Ilotulitteiden ampuminen on venetsialaisia viettävillä paikkakunnilla yleensä sallittua, ellei voimassa ole metsäpalovaroitusta. Ilotulituskäytännöt kannattaa varmistaa etukäteen, sillä joillain paikkakunnilla saatat tarvita rakettien ampumiseen pelastuslaitoksen luvan. Jos juhlistat mökkikauden päättäjäisiä ilotulituksin, muista myös suojalasit!