Laskiaispullatarina
Jaana Salomäki

Laskiainen on riemukas juhla, jonka perinteeseen on kuulunut ilonpitoa ja raskaita ruokia. Laskiaispulla- ja hernekeittoperinne ovat jatkuneet pitkälle nykypäiviin saakka. Aikaisemmin hernekeiton joukkoon laitettiin siansorkka tai keiton kanssa saatettiin tarjota lämmintä punssia. Nykypäivänä tarjolla on usein hienonnettua sipulia, sinappia tai raejuustoa ja keittokin keitetään jauhelihasta.

Perinteet kehittyvät, mutta jotain vanhaa pysyy myös mukana. Laskiaispulla on tuttu sydäntalven leivonnainen, jota nautitaan joka puolella Suomea. Laskiaispullan tuunaus on uusi pullatrendi, jossa jokainen kokoaa oman makumieltymyksensä mukaisen pullan haluamillaan täytteillä. 

”Laskiaisviikonloppuna paistan paksuja blinejä ja tarjoan niitä itse kalastamistamme kaloista saadun mädin kera. Lisäksi tarjoan hienonnettua salottisipulia ja smetanaa”, kertoo Fazer Food Servicesillä työskentelevä Aila. ”Mieheni syö laskiaispullansa perinteitä kunnioittaen eli syvältä lautaselta, lämpimän maidon kera. Oman laskiaispullani nautin kermavaahdolla ja mantelimassalla täytettynä, kahvin kanssa” Aila valottaa omaa perinnettään. Laskiaisen mäenlaskun Aila on jäänyt nuoremmille, mutta laskiaissunnuntaina vietetään aikaa luonnossa muuten ulkoillen, yleensä hiihtäen. 

Laskiainen on pitkän talven ainoa karnevaalijuhla. Vaikka kelkkamäessä ei enää kuule huutoa: ”Pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja räätiköitä kuin nurkanpäitä!”, niin mäenlaskuperinne elää edelleen. Mäessä kilpaillaan, kenen liuku vie pisimmälle. Mäenlaskuperinnettä löytyy myös Fazer Food Servicesillä työskentelevän Susannan kahden pikkupojan perheestä, jossa rattikelkat ovat kovassa käytössä. ”Kelkkamäen lisäksi kerran vuodessa upotetaan kädet pullataikinaan” Susanna kertoo. ”Pojat nauttivat leipomisesta ja kermavaahdosta, jota vaahdotetaan kaksi kulhollista. Toinen syödään hillon kera ja toinen käytetään pullien täyttämiseen. Laskiaispullan tuunausta voi tehdä näinkin”. Lapset ovat kiinnostuneita kuulemaan laskiaisperinteestä, mutta heille se on enemmänkin kiva ”lastenpäivä”, jolloin tehdään jotakin mukavaa yhdessä. 

Liukasta laskiaista ja maukkaita laskiaispullia kaikille!

Tervetuloa Pala Fazeria -blogin pariin!
Tämä sisältö on osa blogisarjaa, jossa kerromme uusimmat Fazer-uutiset, raotamme verhoa kulisseihin ja nostamme esiin uusia ilmiöitä makujen maailmasta. Äänessä ovat fazerilaiset ja välillä tarinoimassa ovat myös vieraskynäkirjoittajat. Täältä löydät lisää Pala Fazeria -blogikirjoituksia.