Laskiaisen pyjamabileet

Laskiainen ihanine pullaperinteineen antaa hauskan tekosyyn viettää koko aamupäivä yhdessä. Pyjama-aamubileissä pukeudutaan lempiyöpaitaan ja leivotaan joukolla pullaa.

Pullantuoksuinen aamu

Pyjamabileet yhdistetään yleensä yökyläilyyn ja iltaan, mutta miksei niitä voisi järjestää myös aamulla? Lasten pyjamabileet voi järjestää esimerkiksi laskiaisen kunniaksi. Tällöin yksi, kaikkien rakastama ohjelmanumero on laskiaispullan leivonta – yökkäri päällä tietenkin.

Lapset voivat osallistua iästä riippuen leivontaan joko alusta loppuun tai vain pullien täyttämiseen. Täytteeksi sopii joko mantelimassa tai hillo, ja kermavaahto. Jos päädytte mantelimassaan, tehkää sekin itse, yhdessä lasten kanssa. Lapset voivat myös vatkata ja maustaa kermavaahdon.   

Kun pullat ovat valmiit, ne syödään tietysti yhdessä. Pullien täytönkin voi tehdä vasta pöydän ääressä, jokainen oman makunsa mukaan. Pullan lisäksi voi tarjolle laittaa vaikkapa aamiaisleipiä. Jos yhdessä leivottavan pullan lisäksi haluat tarjota muitakin herkkuja, katso resetit täältä.   

Pitkiä pellavia

Nykyään laskiaisena hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä. Monet Suomen laskiaisperinteet ovat peräisin vanhasta työnjuhlasta, jolloin naiset lopettivat pellavien, hamppujen ja villojen muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi. Pulkkamäessä huudettiin siksi ”pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kun nurkanpäitä ja nauriita kuin lautasia”.

Myös lasten laskiaisbileet päättyvät siihen, kun koko juhlajengi lähtee yhdessä laskemaan mäkeä. Pyjaman lisäksi juhlijoita kannattaa siis pyytää varustautumaan ulkoiluvaatteilla.