Syksyn saapuessa voi tulla tunne, että tarvitsee lisäenergiaa pimeneviin päiviin. Helpoin tapa pysyä mukana arjen kiireissä on nauttia oikeanlaista ruokaa.

Tiesitkö, että mitä syömme, voi jopa vaikuttaa aivojemme toimintaan? Ruokavalio, lepo, liikunta sekä henkinen hyvinvointi voivat parantaa kognitiivisia kykyjämme. Se miten aivomme toimivat ja kuinka energiseksi tunnemme itsemme, riippuu päivittäisistä valinnoistamme, joita teemme ruoan ja elämäntapojen suhteen. Aivoystävällinen ruoka, brainfood, voi auttaa keskittymään, edistää muistin toimintaa ja suojata aivojen hermosoluja, kun nauttii sitä osana monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota.

Nappaa alta aivoystävälliset vinkit päivän ruokailuihin ja kokeile, miten saat eniten irti päivän jokaisesta suupalasta.

Aamiainen

Valmista aamiaiseksi puuroa ja lisää siihen sesongissa olevia mustikoita. Aamun käynnistäminen brainfoodilla antaa hyvät eväät tuotteliaaseen päivään.

Mitä hyötyä siitä on aivoilleni? Mustikat sisältävät E-vitamiinia, joka auttaa suojaamaan soluja hapettumisstressiltä. 


Lounas

Lounas on hyvä pitää kevyenä, jotta se ei aiheuta väsymystä iltapäivällä. Salaatti on maukas, rapea ja hauska lounas, joka sisältää paljon erilaisia makuja ja koostumuksia. Valmista siis värikäs lohisalaatti, jonka höystät sesongin mukaisella lehtikaalilla.

Mitä hyötyä siitä on aivoilleni? Lohi on erinomainen DHA:n lähde. DHA on tärkeä omega-3-rasvahappo, joka edesauttaa ylläpitämään normaalia aivotoimintaa.


Välipala

Suklaata välipalaksi – kyllä kiitos! Usko tai älä, tumma suklaa on herkku, joka voi parantaa aivojesi toimintaa. Tämä voimakkaan makuinen välipala on täynnä ravinteita ja antioksidantteja. Tummasta suklaasta saat myös hyvin energiaa, jonka voimalla jaksat loppupäivän rientoihin.

Mitä hyötyä siitä on aivoilleni? Tumma suklaa sisältää runsaasti kuituja, magnesiumia ja kaliumia. Magnesium voi vähentää väsymystä ja kalium edistää hermoston normaalia toimintaa.


Päivällinen

Käytä päivällisen pääraaka-aineena punajuurta! Tämä tummanpunainen herkku maistuu ihanalta – niin muussattuna, viipaloituna kuin kokonaisenakin. Miten päätätkään valmistaa illallisesi, muista, että päivällinen maistuu parhaalta, kun nautit sen rakkaitten ihmisten seurassa.

Mitä hyötyä siitä on aivoilleni? Punajuuressa on runsaasti folaattia, mikä edistää normaalia psyykkistä toimintaa.


Iltapala

Iltapala on hyvä pitää kevyenä, sillä ennen nukkumaanmenoa nautittu raskas ruoka voi vaikuttaa unen laatuun. Viipaloi hapanleipää ja laita sen päälle kanttarelleja tai muita sieniä, jotka olet poiminut lähimetsästäsi.

Mitä hyötyä siitä on aivoilleni? Sienet sisältävät rautaa, joka edistää kognitiivisia toimintoja.