13 asiaa Mignon-munasta, joita et välttämättä tiennyt.

1. Ensimmäinen Mignon-muna näki päivänvalonsa Helsingissä Fazerin tehtaalla vuonna 1896. Karl Fazer oli nähnyt vastaavanlaisia munia valmistettavan Saksassa ja päätti käynnistää niiden tekemisen myös Suomessa. Mignon on ranskaa ja tarkoittaa söpöä, suloista ja herttaista.

2. Mignon ei ole suklaamuna, vaan 52 grammaa nougatmantelitäytettä sisältävä herkku. Nougat koostuu mantelista, hasselpähkinästä ja kaakaovoista, mutta siinä ei ole pisaraakaan maitoa.

3. Mignon-munien valmistaminen on varsinainen käsityön taidonnäyte, joten Karl Fazer valitsi niitä tekemään tehtaan tarkkakätisimmät ja kovahermoisimmat työntekijät. Nykyään linjastolla työskentelee 45 ammattilaista, joiden Mignon-kausi kestää marraskuusta maaliskuulle.

Fazer on tehnyt kolme kertaa suoran Facebook-lähetyksen Mignon-linjastolta. Näe keväällä 2017 kuvattu suora lähetys tästä:

4. Mignon-munalla on aina ollut tunnettuja ihailijoita, joista ensimmäinen oli Venäjän tsaari Nikolai II. Hovin pääsiäisen vieton symboleiksi nousivatkin arvokkaat Fabergé-munat sekä Helsingistä kuljetetut Mignon-munat.

5. Mignon-liikenne on vilkasta: kuljetetaanhan Kaarinasta vuosittain 1,6 miljoonaa tyhjennettyä kananmunaa Vantaalle Fazerin tehtaalle. Hauras lasti on pakattava huolella, ja munat täyttävät 23 rekallista.

6. Mignon-munan kuoret ovat aina olleet oikeita. Kaarinassa tuoreisiin kananmuniin porataan timanttiporalla reikä. Pilli imaisee munasta valkuaisen ja keltuaisen, ja ne päätyvät pastöroinnin kautta leipomoihin. Niitä maistellaan sitten muun muassa Fazerin kekseissä.

7. Kuoret sen sijaan pääsevät pesuun ja desinfioitavaksi. Yöksi ne jätetään kuivumaan lämpimään. Onneksi suurin osa tyhjennetyistä munista pysyy ehjinä, mutta jos kuoren aukosta tulee epäsymmetrinen, muna laitetaan syrjään. Ennen pääsiäistä vioittuneet kuoret pääsevät lasten askarteluiloksi päiväkoteihin.

8. Mignon on aina ollut sekä kansan että taiteilijoiden suosikki. Esimerkiksi Tove Jansson loihti 1950-luvulla Mignon-munalle Kolumbus-henkisen lehtimainoksen.

Vielä muutama vuosi sitten Fazerin Kluuvikadun myymälässä oli myynnissä upeasti koristeltuja Mignon-munia. Ne olivat Karl Fazerin pojantyttären valmistamia taidonnäytteitä. Monet ihmiset innostuivat näistä taideteoksista ja innostuivat itsekin koristelemaan munia nauhoilla ja pikkukoristeilla. Eri asia onkin sitten, raaskiiko näin juhlavia Mignoneja enää syödä.

 

9. Mignon-maailmassa tehdään myös kokeiluja. 1920- ja 30-luvuilla Mignon-seosta nautiskeltiin minikokoisina suklaalevyinä.

Nykyinen Mignonin erikoisversio on valkoista munaa suurempi, ruskeaan munaan tehty herkku, jota saa ainoastaan Fazerilasta Vantaalta.

10. Mignon on inspiroinut myös reseptien tekijöitä. Mignonia veistellään myslin sekaan, sulatetaan nougatjuomaksi ja höylätään lastuiksi kakkujen päälle. Monien mielestä Mignonit ovat kuitenkin parhaita ihan sellaisenaan. Suurta vääntöä käydään sitten siitä, kannattaako muna syödä jääkaappikylmänä vai huoneenlämpöisenä.

11. Helpoin tapa avata Mignon on asettaa se pöydälle lappeelleen, painaa kämmen päälle ja rullailla viitisen kertaa edestakaisin. Näin kuori lähtee kahtena kappaleena.

12. Munankuori on Mignon-munan ainoa eläinperäinen raaka-aine. Muun muassa vegaaneista koostuva FB-ryhmä Sipsikaljavegaanit on ehdottanut Fazerille kuoretonta Mignon-tuotetta. Ehkä sellainen vielä nähdäänkin?

13. Vantaalla sijaitsevassa Fazer Experience Vierailukeskuksessa on 3,2 metriä korkea Mignon-pupu. Vuonna 2016 valmistuneen keskuksen sekä sen maskottipupun ovat suunnitelleet muotoilija-arkkitehtisisarukset Tuuli ja Kivi Sotamaa. Pupussa on 9330 tyhjää Mignon-munankuorta ja siitä on tullut innolla jaettu somehitti. Kuvan pupusta näit tämä jutun ensimmäisenä kuvana.

+ Mignon-munaan liittyy perheissä monia tarinoita. Yksi on etsinyt mumminsa piilottamia munia ympäri isoa taloa. Toinen on jakanut joka pääsiäinen yhden Mignon-munan kolmen sisaruksensa kanssa. Kolmannen pääsiäisen pyhä hetki on kuppi kahvia ja Mignon-muna.

Missä, milloin ja miten sinä nautit Mignon-munan?