Mitkä ovat kutsut, joissa voi vapaasti ryystää ja imeä, pestä sormia pöytään katetuissa vesikupeissa ja laulaa iloisesti nuotilleen tai nuotin vierestä suupalojen ja snapsien välissä? Ne ovat rapukutsut. Rapukutsuilla voi tehdä juuri näin.

Pyydettyjen rapujen aika alkaa heinäkuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn. Kesäloman jälkeen onkin hyvä syy panna pystyyn rapujuhlat. Kekkereiden valmistelu on koko perheen mukavaa puuhastelua. Juhlat voi loihtia myös yhdessä ystävien kanssa. Ravut nautitaan alku- tai pääruokana. Rahapussi määrää, tarjotaanko rapuja viisi vai kaksikymmentä ruokailijaa kohden, sillä ravut eivät ole halpaherkkua. Rapujen lisäksi kutsuilla tarjotaan toinen ruoka joko ennen tai jälkeen rapujen syönnin. Ateria lopetetaan jälkiruokaan ja kahviin tai teehen. Iloisissa rapukutsuissa viihdytään pitkään.

Hyvät kekkerit, mistä ravut?

RavustuskausiRapukauden aikana eläviä rapuja voi ostaa torien ja hallien kalakauppiailta. Sesonkiaikana kauppojen palvelutiskeillä on valmiiksi keitettyjä rapuja. Tilauksesta rapunsa voi saada kalatiskiltä myös elävinä, sillä kauppiailla on yleensä hyvät yhteydet sesonkituotteiden toimittajiin. Tilaus kannattaa jättää kauppiaalle riittävän ajoissa. Rapuja voi tiedustella ja ostaa myös suoraan ravustajilta.

Joillakin maaseutumatkailutiloilla on mahdollisuus tutustua ja osallistua ravustukseen, rapujen valmistukseen ja rapujuhliin. Rapuja voi pyytää myös itse, jos on perehtynyt ravustukseen.

Kata kaunis rapupöytä

Pöytien ja tilojen somistukseen käytetään erilaisia kynttilöitä ja lyhtyjä. Parvekkeen voi somistaa lyhdyin ja pihalle voi sytyttää komeat ulkotulet. Rapuvati on juhlapöydän kruunu. Käytä kattamiseen mielikuvitusta ja luonnon antimia. Kruunutillipuntti toimii kauniina kukkakimppuna ikkunalla, yksinkertaiset kukat, kynttilät, lyhdyt ja ulkotulet luovat tunnelmaa elokuun iltaan.

Suloiset pikkukukka-asetelmat tehdään kukista ja lehdistä, jotka kiinnitetään narunpätkällä. Helppo juhlatilan kaunistaja. Veikeät lautasliinarenkaat syntyvät nopeasti erivärisistä nippusiteistä tai lapset askartelevat ne kartongista tarrakukilla ja -kirjaimilla somistaen. Rapujen syöjille varataan riittävästi paperisia lautasliinoja, myös rapukaulurit ja -essut kuuluvat rapukestien varusteluun.

Jos tilat vain sallivat, pöytään katetaan pienet vesikulhot, joihin pannaan sitruunalohko uimaan. Ruokailijan on mukava huuhdella vedessä sormiaan rapujen syönnin aikana. Pöydän läheisyyteen voi myös asettaa kauniisti somistetun, vedellä täytetyn vadin tai hana-astian käsien huuhtelua varten.