Taas on rapujuhlien aika! Miten tehdään onnistunut kattaus rapujuhliin? Lue tunnelmalliset vinkit ja inspiroidu syksyn tunnelmasta.

Nyt ne ovat täällä, hämärtyvät loppukesän illat, jotka antavat täydelliset puitteet kauniille rapujuhlille. Tunnelmallinen juhlapaikka syntyy helpoilla ideoilla ja pienellä vaivannäöllä. Rapujuhlien perinteeseen kuuluvat sekä pöydän koreaksi kattaminen että juhlatilan koristelu. Kattauksen ja koristeet voi toteuttaa alusta asti itse tai ostaa valmiina kaupasta. Nappaa alta inspiraatiota omiin juhliisi.

Kattaminen

Rapujuhlapöydän värit ovat valkoinen, punainen ja vihreä. Juhlapöydälle levitetään usein valkoinen tai rapukuvioitu liina – mieluiten paperinen tai vahakankainen, onhan rapujen syöminen sottaista hommaa. Toisaalta myös rustiikkinen puupinta on paitsi kaunis, myös persoonallinen ja tunnelmallinen.

Punaista väriä pöytään tuovat tietysti ravut, koko juhlapöydän kruunu.

Punaista väriä pöytään tuovat tietysti ravut, koko juhlapöydän kruunu. Vihreää lisätään koristelemalla pöytä kukkien sijaan nipuiksi sidotulla kruununtillillä. Muutenkin kauniit luonnon antimet toimivat kattauksessa koristeena. Myös punaiset ja rapukuvioidut kertakäyttölautaset ovat hauska lisä juhlapöytään. Iloisen ja tyylikkään kattauksen luomisessa on sallittua käyttää runsaasti mielikuvitusta.

Lautasliinatkin voi valita raputeemaan sopiviksi, ja sekä rapukuvioituja että punavalkoruudullisia liinoja löytyy rapuaikaan lähes kaikista marketeista. Myös kankaiset lautasliinat merihenkisellä köydellä tai laivastonsinisellä ja kullanvärisellä narulla rullaksi sidottuina ovat kauniit. Tällöin pöytään kannattaa tosin varata myös riittävästi servettejä käsien kuivaamista varten.

Merelliset elementit toimivat rapujuhlakattauksessa muutenkin kuin lautasliinojen muodossa. Pöytää voi koristaa esimerkiksi simpukoista ja kivistä muotoilluilla asetelmilla ja muulla rekvisiitalla. Jokaiselle ruokailijalle voi halutessaan askarrella teemaansopivat nimikortit istumapaikkoja merkitsemään.

Muista myös kattaa jokaiselle vieraalle oma sormien huuhtelukulhonsa, jotka voi koristella kauniisti sitruunan ja limen viipaleilla tai tuoreilla yrteillä, sekä rapuveitsi, joka on korvaamaton työkalu kovakuoristen rapujen kanssa.

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, asettele ruoka tarjolle kauniisti. Ravut asetellaan tarjoilulautaselle tai vadille mieluiten limittäin joko riviin tai ympyrän muotoon. Päällimmäisten rapujen on hyvä näkyä kokonaisina. Rapujen väleihin voi asetella tilliä ja sitruunaviipaleita.

Myös rapujen parhaan kumppanin, paahtoleivän, voi asetella rapujen malliin, limittäin kauniille tarjoiluastialle. Viipaleet voi koristella luonnonkukilla. Paahtoleivän paahtamista on hyvä miettiä jo ennen juhlia. Onko juhlapöydän viereen mahdollista järjestää sivupöytä tai muu taso, jolla leivänpaahdin on koko ajan käden ulottuvilla? Tai ulkona juhlittaessa, onko grillissä paahtamiseen sopiva hiillos kun juhlat alkavat?

Juhlatila

Elokuussa ilta hämärtyy nopeasti ja valontarve sisällä ja ulkona lisääntyy. Kattolamppua tunnelmallisempi ratkaisu ovat kynttilät ja erilaiset lyhdyt, joita sijoitetaan sekä juhlatilaan, ruokapöytään että ulos. Sisälle sopivat paitsi kynttilät ja tuikut myös esimerkiksi merihenkiset myrskylyhdyt. Takuuvarmat tilankaunistajat ovat hehkulamppuköynnökset, joita voi ripustaa kulkemaan seinustoille, ikkunalaudoille ja kattoon. Pihavaloiksi sopivat näyttävät ulkotulet.

Juhlatilan väriläiskiä ovat erilaiset, mieluiten raputeemaiset paperilyhdyt ja paperiset pallot, joita ripustetaan kattoon, ikkunanpieliin ja ovenkarmeihin. Perinteiseen ruotsalaiseen rapujuhlaan kuuluvat lisäksi paperiset auringot, jollaisia myydään Suomessakin paperikaupoissa.

Muu koristelu

Rapujuhlissa myös juhlakansa saa koristautua! Kutsuvieraita voi pyytää jo ennakkoon pukeutumaan teemaan sopivasti (pukukoodi esimerkiksi valkoinen, punainen, suomalainen luonto tai merellinen). Juhlien hauskuutus ja erityisesti ruotsinkielisessä perinteessä käytetty asuste on kartionmallinen paperihattu, jollaisen jokainen vieras voi taitella itselleen juhlien aluksi. Valmiit hatut kuminauhoineen säästävät aikaa muulle juhlahumulle.

Myös ruokalaput, rapuaiheiset tietysti, kuuluvat rapujuhlien vakioasustukseen. Ruokalappuja voi ostaa marketeista valmiina, tai ne voi halutessaan ommella itse. Kankaiset rapulaput kestävät juhlavuodesta toiseen.

Jos loppukesän sää suosii ja pidät rapujuhlat ulkona, on toivottavaa että juhlista jää mieleen muutakin kuin seuraavan päivän armoton kutina. Älä siis unohda hyttyskarkotetta! Hyvä lisä ovat myös viltit ja huovat viilenevän illan lämmikkeeksi. Edullisia fleece-huopia saa edullisesti marketeista ja tavarataloista.

Juhlakattauksen ja -koristelun muistilista:

 • Paperinen tai kankainen pöytäliina
 • Lautaset/kertakäyttölautaset
 • Jälkiruokalautaset tai -kupit
 • Riittävästi lautasliinoja ja/tai talouspaperia
 • Olut/viini/samppanjalasit
 • Snapsilasit
 • Ruokailuvälineet (veitset, haarukat, lusikat, kahvilusikat)
 • Rapuveitset
 • Muut ottimet (tarjoilulusikat, voiveitset, juustohöylät)
 • Käsienpesuastiat
 • Kulhoja ravunkuorille
 • Nimikyltit
 • Kynttilät ja tuikut
 • Koristeet (kivet, luonnonkukat, kruununtilli)
 • Paperiauringot
 • Lyhdyt, valot ja ulkotulet
 • Rapuhatut
 • Ruokalaput
 • Kosteuspyyhkeet käsien puhdistamiseen
 • Hyttysmyrkky, jos juhlit ulkona
 • Huovat ja viltit, jos juhlit ulkona