Helan går! Parhaissa rapujuhlissa lauletaan urakalla. Tutustu rapujuhlien juomalaulujen perinteisiin ja lataa laulukirja.

Juomalaulujen merkitystä rapujuhlien hengenkohottajina ei voi aliarvioida. Äänenavaus on suositeltavaa suorittaa jo kotona, sillä hyvissä kekkereissä laulu raikaa aina ensimmäisestä snapsista lähtien.

Juhlatunnelma on katossaan, juomalaulukirjat aukeavat, kuorolaulu kajahtaa, snapsilasit kohotetaan ja niiden sisus kulautetaan kurkusta alas. Tässä yksinkertaisuudessaan juomalaulannan kaava. Laulut ja snapsit ovat rapujuhlissa erottamaton pari. Snapsit kaadetaan snapsilaseihin pakastekylmästä pullosta ja kumotaan kurkkuun yhdellä huikalla.

Etikettiin kuuluu ainakin yhden snapsin nauttiminen juhlan aikana, se kulautetaan ensimmäisen ravunsaksen yhteydessä.

Snapsit ovat tyypillisesti kirkasta viinaa, Suomessa vodkaa tai Koskenkorvaa, Ruotsissa ja suomenruotsalaisessa perinteessä akvaviittia. Etikettiin kuuluu ainakin yhden snapsin nauttiminen juhlan aikana, se kulautetaan ensimmäisen ravunsaksen yhteydessä.

Skandinaavien juomalauluperinteen juuret ulottuvat pitkälle, 1700- ja 1800-lukujen taitteeseen. Snapsilaulujen kotimaa on Ruotsi, mutta lyhyet, ytimekkäät, iloiset ja ennen kaikkea kovaääniset rallit ovat osa myös suomenruotsalaista juhlaperinnettä. Ei siis yllättävää, että suosituimmat snapsilaulut ovat pääasiassa ruotsinkielisiä ja useimmat niistä jo hyvin tutuksi tulleita. Kukapa nyt ei tuntisi Helan gåria? Suomessa myös suomenkielisillä snapsilauluilla on paikkansa ja niiden sanoittajista löytyy sellaisiakin nimiä kuin Eino Leino.

Kaikkien juhlien laulut

Snapsilauluilla on oma paikkansa niin juhannusjuhlissa, jouluna, rapujuhlissa kuin erilaisissa opiskelijatapahtumissa ja perhejuhlissa, kuten häissä. Seremoniamestari, tai kuka tahansa juhlaväestä, voi ehdottaa snapsilaulua missä vaiheessa juhlia vain, ja muut yhtyvät yhteislauluun ja sitä seuraavaan ryyppyyn.

Rapujuhliin snapsilaulut kuuluvat olennaisena osana. Rapujen kuorimisen ja syömisen ohessa laulaminen nostaa yhteishengen pöydän ääressä taatusti kattoon. Osa rapujuhlien tyypillisistä juomalauluista on sanoitettu uudelleen vanhoihin, tuttuihin sävelmiin kuten lastenlauluihin, joten niiden opiskeluunkaan ei tarvitse kuluttaa arvokasta juhla-aikaa.

Omia laulutaitoja voi petrata jo hyvissä ajoin, alkukesästä lähtien. Pelkillä taidoilla rapujuhlien snapsilauluja ei kuitenkaan lauleta, eikä taidoilla rapupöydän ääressä pääse muutenkaan kehuskelemaan. Rapujuhlissa se parhaiten laulaa joka kovimmalla äänellä laulaa.

Lauluntäyteisiin rapujuhliin inspiraatiota antaa Fazerin oma rapujuhlien laulukirja, jonka voit tulostaa valmiiksi juhlapöytään alla olevasta linkistä.

Lataa rapujuhlien laulukirja