Rapujuhlat ovat juhlijoidensa näköiset, eikä niihin löydy yhtä oikeaa kaavaa. Esittelemme kolme erilaista rapujuhlamenua, jotka sopivat niin juhlaperinteitä vaalivalle kuin modernimpaa rapujuhlaa kaipaavalle.

Rapujuhlat ovat ilon, naurun ja loppukesän viilenevien iltojen juhlat, joiden pääosassa on hauskanpito ja yhdessäolo. Oikeaa kaavaa rapujuhlien järjestämiseen ei ole – ei edes tarjoilujen suhteen.

Rapujuhlien ruokapöydän keskipisteenä ovat luonnollisesti ravut. Kotimaiset joki- ja täpläravut ovat suosittuja, mutta kiireiselle tai pienemmällä budjetilla juhlivalle pakasteravut ovat hyvä valinta.

Rapujen lisäksi juhlapöytään voi kattaa maun mukaan loppukesän ja alkusyksyn sesonkiruokaa tai itse korjattua satoa.

Juhlavinkki

Kaikki esimerkkijuhliemme tarjottavat on suunniteltu pääruokana syötävien rapujen ympärille. Rapujuhlissa ravut voi tarjota myös alkuruokana, jolloin pääruoaksi sopivat hyvin esimerkiksi sorsa, ankka tai naudan sisäfilee.

Ne perinteiset rapujuhlat

Perinteisiin rapujuhliin panostetaan ruoassa ja kattauksessa.

Alkuruoaksi tarjotaan perinteistä ruotsalaista juustopiirasta. Sen valmistuksessa on käytetty Ruotsin hovin suosikkia, Västerbåtten-juustoa. Tähän piiraaseen tulee himo, joten sitä syödessä kannattaa jättää tilaa myös juhlan pääannille, eli ravuille.

Perinteisissä rapujuhlissa ravut nautitaan sellaisenaan sitruunan kanssa, tai ne kootaan voidellulle vehnäpaahtoleivälle ja silataan tillillä sekä sitruunamajoneesilla.

Perinteiden mukaan juhlittujen rapujuhlien jälkiruokaan kuuluvat usein marjat. Vaahdotetun kuohukerman, mascarpone-juuston ja kaurakeksirouheen kanssa tarjotut vadelmat ja mustikat toimivat kevyenä jälkiruokana juustopiiraan ja rapujen jälkeen.

Juomaksi tarjotaan valkoviiniä ja snapseja. Erityisen hyvin rapujen kanssa sopivat hapokkaat ja aromikkaat valkoviinit, rypäleistä esimerkiksi Riesling ja Sauvignon Blanc. Rapujen syömistä siivittävät tietysti rapukuosiset lautasliinat, ruokalaput ja juhlahatut.

Perinteinen rapumenu:

Västerbotten-juustopiirakka
Ravut, paahtoleipää, sitruunaa, tilliä, majoneesia
Marja-mascarpone-kaurakeksijälkiruoka
Valkoviiniä, snapseja, vettä ja kivennäisvettä

Perinteinen rapumenu

Herkkujuhlat pienellä budjetilla

Rapukautta ja loppukesän sadonkorjuuta voi juhlia myös kengännauhabudjetilla. Rapuaiheiset tilpehöörit ja pyhäposliinit eivät ole rapujuhlien välttämättömyys. Kattamiseen voi hyvin käyttää sen, mitä kaapista löytyy – värikkäät eripariset astiat, tabletit ja lasit sekä kynttilät ja omaan tyyliin sopivat muut somisteet tekevät jo täydellisen juhlan.

Kalliin ruokatarjoilunkaan takia pienellä budjetilla juhlivan ei kannata perua juhlasuunnitelmiaan. Edullinen koko kesäkauden herkku ovat alkupalana tarjottavat uudet perunat ja silli. Perunoiden ja sillin seuraksi voi valmistaa esimerkiksi tillikermaviilikastikkeen.

Parissa päivässä jääkaapissa sulavat pakasteravut ovat erinomainen pääruoka. Ne nautiskellaan tietysti paahtoleivän, voin, majoneesin, sitruunan ja tillin kera. Kaikille ravun saksien katkominen ja imeskely eivät ole mieluista hommaa. Tällöin rapuleivälleen voi hyvin kasata käyttövalmiita jokiravunpyrstöjä tai vaikka katkarapuja.

Jälkiruoaksi budjettitietoinen valmistaa kauraisia uuniomenia kotimaisista syysomenista. Omenat maistuvat entistäkin makeammilta, kun niiden päälle lorauttaa hieman siirappia ja vaniljakastiketta sekä koristelee komeuden kaurakeksirouheella.

Olut sopii ruokajuomaksi rapujen kanssa, ja monet suosivat sitä budjetista riippumatta. Miedosti humaloitu olut on maultaan riittävän mieto hienostuneille ravuille. Suomalaisten suosikkeja ovat vaaleat lager-oluet, mutta myös vehnäolut on hyvä valinta. Älä unohda snapsejakaan.

Edullinen rapumenu:

Uusia perunoita, silliä
Ravut, paahtoleipää, sitruunaa, tilliä, majoneesia
Uuniomenat siirapilla ja vaniljakastikkeella
Olutta, snapseja, vettä ja kivennäisvettä

Edullinen rapumenu

Rapufanin luksusjuhlat

Jos kerran juhlii, miksei juhlisi kunnolla? Monille vuotuiset rapujuhlat ovat yksi tärkeistä vuotuisista juhlapäivistä, jolloin pitopöytä ja koti somistetaan viimeisen päälle eikä tarjoiluissakaan kitsastella.

Luksusjuhlien alkuruokana toimii kauden sienistä valmistettu ja sherryllä maustettu kermainen keitto.

Ja kuka muka sanoi, että rapujen kanssa pitäisi aina syödä paahtoleipää? Moderni rapujuhlija säästää paahtoleivän herkullista jälkiruokaa varten. Rapujen seuraksi leivotaan leipä itse, sillä mikäpä ei maistuisi hyvältä tuoreen leivän kera.

Suomalaiset marjat ovat luksusruokaa jo itsessään, siispä niitä syödään luksusjuhlien jälkiruokana. Voissa paistetut paahtoleipäviipaleet kuorrutetaan brie-juustosiivuilla, jonka annetaan sulaa hetki uunissa. Koko komeus koristellaan kauden marjoilla ja balsamicosiirapilla.

Luksusjuhlija juo snapsien ohessa samppanjaa tai kuohuviiniä. Rapujen hentoon makuun sopivat aromikkaat, kuivat ja hedelmäiset kuohuvat.

Luksusmenu:

Sherry-sienikeitto
Ravut, tuoretta itse leivottua leipää, voita, tilliä, majoneesia
Kirjolohenmätiä
Marja & brie-juusto rikkaat ritarit
Samppanjaa tai kuohuviiniä, snapseja, vettä ja kivennäisvettä

Luksusmenu