Ainekset

(varaa 5 - 20 rapua ruokailijaa kohden)
5 l vettä
vajaa 1 1/2 dl karkeaa suolaa
5 sokeripalaa
2 - 3 nippua kruunutilliä
50 elävää rapua

Tarjoiluun

  Fazer Paahto Vehnä
  voita
  tillisilppua

Tee näin

Kuumenna vesi kiehuvaksi noin 10 litran laakeassa kattilassa. Veden kiehumista odottaessasi tarkista, että kaikki ravut elävät. Poista kuolleet. Elävä rapu on aktiivinen, sen saksissa ja pyrstössä on liikettä, rapulaatikossa möngertäessään se aiheuttaa eloisaa rapinaa.

Lisää suola ja sokeri veteen ja odota, kunnes vesi jälleen kiehuu kunnolla. Pudottele 15 - 25 elävää rapua kiehuvaan liemeen, suurimmat ensin, lisää runsaasti tillinvarsia ja -kukintoja rapujen päälle ja paina tillit ja ravut kunnolla liemeen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 12 - 15 minuuttia. Kypsennysajan pituus riippuu rapujen koosta. Nosta tillinvarret ja punaisiksi muuttuneet kypsät ravut pois.
Kuumenna liemi uudestaan kiehuvaksi ja keitä loput ravut samoin.

Siivilöi liemi keitettyjen rapujen päälle, pane uudet, tuoreet tillinvarret joukkoon ja jäähdytä koko rapusatsi liemineen nopeasti. Jäähdyttämisen nopeuttamiseksi rapusatsin voi jakaa pariin astiaan. Rapuastian upottaminen kylmään veteen, järveen tai lähteeseen nopeuttaa jäähdyttämistä, kuten myös jäät astian ympärillä.

Aamulla keitetyt ravut ovat parhaimmillaan illalla. Poista tillinvarret, nosta ravut liemestä ja valuta kunnolla. Laita ravut vadille ja koristele kruunutillillä.

Tarjoa Fazer Paahto -leivän, voin ja tuoreen tillisilpun kanssa.

Suomalaisten rapujen ehdoton ykkönen on villi jokirapu, jota muun muassa ravintolat ensisijaisesti asiakkailleen tarjoavat. Täplärapu on sopeutunut hyvin Suomen vesiin ja sen rapuruttokestävyys on hyvä. Sen sakset ovat pulleammat kuin jokiravun. Saksien hangassa oleva vaalea tai vaaleansinertävä täplä helpottaa tunnistamista. Kapeasaksirapu on Suomen harvinaisin rapulaji. Sitä tavataan harvakseltaan joissakin Kaakkois-Suomen vesissä. Jokirapua muistuttavan kapeasaksiravun sakset ovat kapeammat ja pidemmät.