Ota kaikki irti syksystä! Vaihtuva vuodenaika tarjoaa suureen määrän tuoreita ja terveellisiä herkkuja. Nauti siis lähellä tuotetuista satokauden antimista – ja kokeile maukkaita, monipuolisia reseptejämme kaikille päivän aterioille.

Syksyn sesongissa olevat kasvikset ovat parhaimmillaan syys-lokakuussa, jolloin niitä löytää helposti kauppojen hyllyiltä, toreilta ja ympäröivästä luonnosta. Käyttämällä tuoreita, lähellä tuotettuja kasviksia tukee myös kotimaista kasvinviljelyä.

Kokkimme Tuire Juotasniemi ja Sebastian Petersen vinkkaavat, että syksyn sato maistuu parhaalta, kun sen paistaa tuoreena, hauduttaa padoissa tai käyttää keitoissa.

– Satokauden kasviksia voi myös pakastaa ja säilöä – etenkin pikkelöity kanttarelli on ihanaa, sanoo Juotasniemi.

Syksyllä kannattaa valita kotimainen vaihtoehto

Syksyllä on oiva aika valita kotimaisia omenia ja marjoja tuontihedelmien sijasta. Kotimaiset herkut voi syödä sellaisenaan, säilöä soseiksi ja hilloiksi, pakastaa tai leipoa makeiksi leivonnaisiksi. Omenoista voi valmistaa esimerkiksi helppoja ja herkullisia kauraomenapaloja, omenapiirakkapuuroa ja kauraomenapaahtoleipää.

– Syksyn antimista nauttiminen ei ole vaikeaa sillä useiden kauppojen vihannesosastot ovat hyvin valveutuneita satokausista sekä lähiruuasta. Monia sesonkikasviksia saa myös lähikaupoista, sanoo Petersen.

Jos puolestaan haluaa ostaa satoa suoraan tuottajilta kannattaa suunnata toreille ja maalaismarkkinoille. Sadon juureksista voi tehdä monenlaisia patoja, keittoja ja kastikkeita. Kylmeneviä päiviä lämmittämään sopii ihanasti maa-artisokkakeitto, joka on maustettu sahramilla ja fenkolilla.

– Riisin ja pastan voi korvata hyvin kotimaisilla viljoilla. Esimerkiksi kauranjyvä on maistuva ja terveellisempi vaihtoehto tuotetulle riisille, vinkkaa Petersen.

Poimi nämä herkut itse

Syksyllä on ihanaa nauttia jokamiehenoikeuksista ja raikkaasta ilmasta. Metsän herkut ovat ilmaisia ja metsäretkellä saa samalla liikuntaa ja hyvää mieltä. Itse poimitusta syksyn sadosta saakin tehtyä monenlaista herkkua. Tunnelmallisiin illanistujaisiin kannattaa valmistaa suolainen omenainen kanttarellipiirakka.

– Metsäretkellä voi myös poimia monipuolisia marjoja, esimerkiksi mustikkaa, puolukkaa ja lakkaa, sanoo Juotasniemi.

Kirpeistä puolukoista saa tehtailtua oivan jälkiruokakiisselin, mutta ne taipuvat myös ruokaisaksi väli- tai aamupalaksi, kun valmistaa niistä puolukkavispipuuron käyttäen kaurahiutaleita.

 

Mikä on sinun syksyinen suosikkiherkkusi?