Kevään trendileivonnainen on kaikille tuttu. Se on pullaisa, uppopaistettu ja sokerilla silattu. Arvaatko?

Kyseinen herkku on tietysti munkki, joka on tunnettu ympäri maailman. Jokainen munkkimaa valmistaa herkkunsa hieman toisista poikkeavana variaationa. Suomalaisten suosikki on perinteisesti valmistettu tutusta pullataikinasta. Amerikkalainen donitsi taas on valmistettu kiinteämmästä taikinasta, espanjalaisesta churrosta puhumattakaan. Hollantilaisen oliebollenin taikina maustetaan kuivatuilla hedelmillä, ja Argentiinassa ja Brasiliassa munkit täytetään karamellimaisella dulce de lechellä tai guavahyytelöllä.

Munkit olivat viimeksi muodissa 1980-luvulla. Nyt ne ovat palanneet valokeilaan syrjäyttäen cupcaket ja whoopie piet keväisinä kahvipöydän leivonnaisina. Munkki ei enää tarkoita pelkästään äidin vappuaattona paistamaa rinkilää tai reilua munkkipossua. Sen sijaan meille tutussa munkissa on nyt uudenlaista luonnetta, makua ja muotoa.

Kuorrutetut munkit ja donitsit

Erilaiset kuorrutteet munkeissa ja donitseissa ovat rantautuneet suomalaiseen ruokakulttuuriin jo hyvän aikaa sitten amerikkalaisvaikutteiden ja pikaruokaketjujen myötä. Nyt kokeillaan kuitenkin rohkeasti myös uusia makuja. Rinkelit muotoillaan tuhdista donitsitaikinasta, jota maustetaan maapähkinävoilla, kurpitsapyreellä tai vaikkapa merisuolalla. Kuorrutteet vaihtelevat fiiliksen mukaan. Perinteisen sokerin, suklaan ja kinuskin rinnalle nousevat marjaisat ja hedelmäiset kuorrutteet. Munkkeja myös täytetään mielikuvituksen kera. Kokeile seuraavalla kerralla vaikka lemon curd –kermaa tai granaattiomenamoussea. Munkkipalleron seurana voi maistaa esimerkiksi pekonia, joka on näyttäytynyt useiden makeiden herkkujen suosikkiseurana jo jonkin aikaa.

Rasvanroiskeita vältteleville löytyy nyt runsaasti vaihtoehtoja, jotka eivät kalpene itsetehtyjen rinnalla. Fazerin munkkiherkkujen kaartiin kuuluu myös pakasteesta sulatettavat Namimunkit ja klassikko Berliininmunkki.