Unohda koreat kukat ja sokeriset rakkauskirjeet, sillä vuoden romanttisimman päivän toivotuin lahja on suklaa.

Helmikuun 14. päivänä nuoret rakastavaiset, avioparit, salaiset ihastukset ja ylimmät ystävykset ympäri maailmaa haluavat muistaa rakkaimpiaan. Perinteisesti päivä on varattu hemmottelulle, herkuttelulle ja rakkaudenosoituksille. 

Mutta miksi ystävänpäivää ylipäätään vietetään? Yhden legendan mukaan perinne on alkanut roomalaisesta piispa Valentinuksesta, joka kuoli marttyyrikuoleman helmikuun 14. päivänä. Silloin avioliitto oli kielletty sotilailta, sillä heillä olisi perhe mielessä taisteluissakin. Piispa Valentinus suostui vihkimään salaa rakastuneita sotilaita, ja sai sen takia keisarilta kuolemantuomion.  

1700-luvulla Valentinuksen päivä muuttui yhä enemmän juhlapäiväksi, jollaisena se tunnetaan nykyään. Rakastavaiset osoittivat tunteensa avoimesti lahjoilla, kukilla, rakkauskirjeillä ja pienillä herkuilla. 

Suklaa on aina ollut luonnollinen osa tätä rakkauden juhlaa. Sitä on pidetty ylellisenä, jopa dekadenttina, lemmenrohtona Mayojen ajoista saakka. Tiedemiehet ovat löytäneet suklaasta ainesosia, jotka laukaisevat nautinnon ja jännityksen tunteita. Kemikaali nimeltä fenyylietyyliamiini (tunnetaan myös rakkauden kemikaalina), vapauttaa dopamiinia elimistöön ja luo euforisen tunteen. 

Suklaa on yhä rakastavaisten suosikki. Yllätä mielitiettysi tänä ystävänpäivänä lahjalla, joka saa sydämen sykkimään.