Kekri – perinteinen sadonkorjuun juhla

Kekri on perinteinen suomalainen sadonkorjuun valmistumisen ja työvuoden päättymisen juhla. Sitä on juhlistettu koko yhteisön voimin uuden sadon kasviksilla, lammas- ja sianpaistilla, juustoilla ja makkaroilla. Ajalta ennen 1000-lukua periytyvän Kekrin juhlimisessa oma osansa on ollut mystiikalla. Nimensä juhla on saanut pellonviljelyä ja karjan hedelmällisyyttä turvanneen Kekri-maanhaltijan nimestä. Kekri-tulilla on paitsi lepytelty vainajia myös tanssittu ja pidetty hauskaa.

 

Viljelijän vuosi huipentuu puintiin

Viljelijän urakka on alkanut jo edellisenä vuonna suunnittelulla ja jatkunut keväällä toukotöillä kylvöineen. Kesällä kasvua on seurattu ja torjuttu rikkakasveja. Syksyyn mennessä uusi sato on kasvanut, vilja tuleentunut ja viljelijän vuosi on huipentunut puintiin. On aika juhlia uutta satoa.

Tiedätkö, kuka leipäsi tekee ja mistä se tulee? Näin Fazerin leivät syntyvät

Viljelijä, mylläri, leipuri ja toimari – ja toista tuhatta muuta fazerilaista – tekevät joka päivä töitä kotimaisen leivän parissa. Heidän ansiostaan saamme puhdasta viljaa suoraan suomalaisilta pelloilta, voimme leipoa kotimaisista jauhoista ja saamme nauttia tuoreesta leivästä miljoonissa suomalaisissa kodeissa.

Lue lisää »