Sparris tillhör den enhjärtbladiga växtfamiljen, och är ett säkert vårtecken. Den är vacker och smaklig, näringsrik och vitaminhaltig, en verklig blomma i matbutiken! Det finns flera olika sorter, som kan delas in i två huvudgrupper: vit och grön sparris.

Den vita sparrisen växer under jorden, och anses vara Ferrarin bland sparris. Den även uppskattade gröna sparrisen växer i solljuset och har en lite starkare smak. Sparris smakar som bäst kokt med en klick smör, citron eller parmesan. Inrullad i bacon passar sparris också väldigt bra på grillen. 

Recept på grön sparris soppa

600 g grön sparris
2 l vatten
1 msk citron saft
3 tsk salt

Skär vid behov bort de torra ändorna av sparrisen, ca 3cm. Ifall sparrisen är tjock, kan de även skalas med en skalkniv. Skölj sparrisen i kallt vatten. Välj en sparriskastrull och koka i saltat vatten (ca. 3 minuter). En vanlig kastrull kan även användas. Det är viktigt att se till att koktiden hålls kort. Lyft sedan de kokta sparrisarna på en duk eller ett papper och låt dem rinna av. Servera tillsammans med Citron-Beurre montè.

Citron-Beurre montè

(Förrätt åt fyra)

1 msk vatten
ca 200g smör
1 msk citron saft

Koka upp den lilla vatten mängden. Stäng av spisen och vispa ner en liten bit kallt smör åt gången. Tillsätt mer smör först då den föregående biten smält. Tillsätt citron saften till sist. Servera direkt.