De jämna årtiondena närmar sig i snabb takt, men festidén saknas? Rym utomlands med dina vänner, arrangera en temafest inspirerad av ditt eget årtionde eller organisera en annorlunda fest i ett vindskydd i skogstrakten. Nedan hittar du tips som hjälper att organisera en födelsedagsfest som garanterat minns!

20 år 

Kasta dig vild som charleston-flickorna på 20-talet och fira ditt tjugotal genom att dansa hela natten lång!

 • Arrangera en 20-talsfest med lönnkrogstema. Kom ihåg att se The Great Gatsby -filmen före festen! Du kan till exempel bjuda på Fazer Rullarieska -tunnbröd och laxmousse.
 • Litet är också vackert! Bjud lika många gäster som du fyller år, alltså 20.
 • Barndomens önskeyrke är ett roligt tema. Om du drömde om polisyrket som barn, be gästerna att klä sig som poliser – eller låt alla klä sig enligt sina önskeyrken från barndomen.

Åk utomlands med ett litet kompisgäng. Värst långt bort behöver ni inte åka – till exempel Tallinn kan vara ett alldeles roligt alternativ.

30 år

På en skrattfylld 30-årsfest återkallas de nostalgiska tonåren, medan vuxenheten prisas.

 • Organisera en temafest enligt ditt födelseår eller årtionde.  De som föddes på 1980-talet firar i 80-talsstämning – kom ihåg Madonna-skivor, krustång och axelvaddar.
 • Ta del av en yoga- eller detoxretreat med ett kompisgäng under ett veckoslut. Ni kan också skämma bort er i en skönhetssalong.
 • Organisera en annorlunda fest i skogstrakten. Grilla korv vid lägerelden, drick vin från flaskmunnen och berätta historier sent på natten.

Arrangera en 30-talsfest med inspiration från Hollywood-glamouren. Läckra cocktailbitar tillagas av kallrökt ren och Fazer Real -bröd. Som efterrätt smakar brownies med tre sorters choklad.

40 år

På fyrtioårsfesten passar 40-tals pin-up-tema och en avslappnad attityd.

 • Om din födelsedag faller på en vinterdag, organisera festen vid en pulkabacke.  En smaskig chokladdryck smakar utmärkt som vägkost.
 • Efter backåkningen kan festfolket till exempel bada bastu tillsammans.
 • Hyr en stuga eller en lägergård där hela festgänget kan övernatta. Ni kan organisera ett lägerdisko, spela favoritmusik från förflutna årtionden och se på gamla lägerbilder.
 • Överraskningsfest: Organisera en orientering åt festföremålet. Varje mål har en uppgift, som har att göra med festföremålets ålder eller livshändelser.  Ni kan förverkliga idén med en karta och små lappar med tips om vad som kommer att hända på plats. Hela gänget kan följa med på vandringen och till och med ta del i uppgifterna. Låt ändå festföremålet lösa gåtorna själv!

Organisera en 40-talsfest med pin up-tema. Du kan bjuda till exempel på självgjord Marianne-parfait. På motsvarande sätt kan du be kvinnogäster att klä sig som Rita Hayworth och män som Charlie Chaplin.

50 år

Rock around the clock! En 50-åring rockar i aftondräkt eller läderjacka.

 • Organisera en fest med aftondräkttema, där alla klär sig lika värdigt som om de i själva verket vore på väg till presidentens självständighetsbal.
 • Bjud mänskor från olika etapper i ditt liv till festen, sådana som på ett märkvärdigt sätt har inverkat på var och vem du är nu. Låt dig inspireras av dina nära och skriv en krönika eller text till en bekant låt utgående från dem.

Organisera en 50-talstemafest i äkta rock’n roll -stil. På skivtallriken spelas till exempel Elvis och Buddy Holly. Bjud på burgare på Alku Jyväpala –fröbröd och milkshakes.