Gillar du att fiska ... fiskpinnar ur frysen? Kan du trolla fram en måltid om du får en tio kilos gädda på kroken? Vet du hur man ser om fisken är färsk? 

Katsor är bra till annat än att kyla bastuölen i, det går att fånga fina råvaror fulla av nyttiga fetter med dem. Var inte rädd för att pröva på att tillaga färsk fisk – med hjälp av köksmästaren Karris fisktips är du redan en bra bit på väg!

Så här ser du om fisken är färsk

Fisk förfars lätt och ska därför alltid tillagas och serveras så färsk som möjligt. Fråga fiskhandlaren när fisken är fångad, om det inte är du själv som dragit upp den. Till exempel när man lagar sushi måste fisken ovillkorligen vara färsk. När fisken är färsk har den klarröda gälar, klara ögon och doftar fräscht. Färsk fisk har dessutom ett jämnt slemskikt på skinnet och köttet ska kännas fast. Reservera en lämplig mängd fisk:

  • Orensad, färsk fisk 200 g/person
  • Fiskfiléer 100–150 g/person

Fisk får lätt smak av andra dofter och smaker, så förvara den tätt förpackad.

Bräserad fisk behåller sin saftighet

Fisk kan tillagas på många sätt, till exempel bräseras, kokas eller stekas. På sommaren är det också gott att tillaga fisk på grillen, över öppen eld ute i naturen eller varför inte i röklåda! Tillagningstiden beror på hur tjock filén är, men ofta går det snabbt. Ett enkelt sätt att tillaga riktigt saftig fisk är genom bräsering i folie eller ångkokning på spisen eller i ugnen. Kom ihåg att ångkokningen tar ungefär en och en halv gång längre tid än när fisken tillagas i vätska. När köttet inte längre är genomskinligt och det har fått en ljus färg är fisken klar. Tillagningstid vid bräsering:

  • Små fiskar (250 g) 10–12 minuter
  • Fiskfiléer  8–10 minuter
  • Medelstora fiskar (700 g–1 kg)  15–20 minuter
  • Stora, präktiga fiskar (1 kg)  25–30 minuter

För ännu större fiskar än så kan du lägga till ytterligare 5 minuter per kilo. En enkilos fisk i folie blir klar i ugn i 200 grader på cirka 45 minuter. Mindre fiskar kan också snabbt stekas i en panna på spisen! Om du panerar fisken blir den knaprigare och får mer smak, men panering lämpar sig inte på feta fiskar. Och när du tillagar fisk ska du inte snåla med smöret, det ger måltiden smak!

Rökt fisk får raffinerad smak

Glödstekning och grillning får smaken i feta fiskar att framträda ännu bättre. Rensa och krydda fiskarna och pensla dem med olja före tillagningen. Om du använder halster, pensla även det med olja och börja inte stekningen förrän du har riktigt bra glöd. Stora fiskar blir klara på 20–30 minuter, mindre på 10–15 minuter. Rökning passar särskilt bra för feta fiskar. I dag kan man röka fisk på en mängd olika sätt, enklast går det med röklåda eller rökpåse. Fiskarna ska förbehandlas och saltas före rökningen. Tillagningstiden varierar beroende på fiskarnas storlek, värmen och på vilket sätt fiskarna röks. Fiskar som väger ungefär ett kilo blir klara på cirka 30 minuter, mindre på cirka 15 minuter.

Bland våra recept hittar du fler tips på tillagning av fiskrätter