
Du steker julskinka bara en gång om året, så kolla in dessa praktiska tips för att friska upp ditt minne. Slutresultatet blir en saftig julskinka med vacker panering.
- Låt skinkan tina upp i kylskåp. En fryst skinka (3–9 kg) tinar upp på 3–5 dagar.
- När skinkan har tinat ska du låta den stå i rumstemperatur i flera timmar före stekningen.
- Torka av skinkan före stekningen. Stick en stektermometer i den tjockaste delen. Se till så att den inte tar i benet. Skinkans innertemperatur ska vara cirka 10 grader.
- Lägg skinkan på ett ugnsgaller med svålen uppåt. Lägg en långpanna med lite vatten under gallret.
- Stek skinkan i en stekpåse om du vill skydda ugnen och undvika stekos.
- Stek i 125 grader (50–70 minuter/kg) tills innertemperaturen är 75–80 grader. Temperaturen stiger ytterligare några grader efter att du har tagit skinkan ur ugnen.
- Låt skinkan stå en stund. Avlägsna nätet och svålen.
- Panera skinkan efter smak.
- Häll stekspadet från skinkan i ett separat kärl och låt det svalna. Avlägsna det stelnade fettet från ytan och använd spadet till exempel i såser eller soppor. Häll inte det heta stekspadet i avloppet.