Ingredienser (Reservera 5-20 kräftor per gäst)

5 l vatten
knappt 1,5 dl grovt salt
5 st sockerbitar
2-3 knippen dillkronor
50 st levande kräftor

Till serveringen

  Fazer Paahto Vete -bröd
  smör
  hackad dill

Gör så här

Koka upp vattnet i en cirka 10 liters bredbottnat kastrull. Medan vattnet kokar upp kan du kolla att alla kräftor lever. Avlägsna de döda. En levande kräfta är aktiv, dess klor och stjärt rör sig och det hörs krafsande ljud då den rör sig i kräftlådan.

Tillsätt salt och socker i vattnet och vänta tills det kokar upp ordentligt igen. Släpp ner 15-25 stycken levande kräftor i det kokande vattnet, de största först, tillsätt rikligt med dillstjälkar och –kronor på kräftorna och tryck ner dillen och kräftorna ordentligt i vattnet. Koka upp och låt koka i 12-15 minuter. Kokningstiden beror på kräftornas storlek. Lyft ur dillstjälkarna och kräftorna som nu blivit röda. Koka åter upp vattnet och koka resten av kräftorna på samma sätt.

Häll till slut kokspadet över de kokta kräftorna, tillsätt nya och färska dillstjälkar och kyl snabbt ner hela satsen tillsamans med kokspadet. För att snabba upp nerkylningsprocessen kan kräftorna delas upp i flera kärl. Nerkylningen går även snabbare ifall kärlet läggs i kallt vatten, i en sjö eller källa, eller ifall is läggs runt kärlet.

Kräftorna smakar som bäst ifall de kokats på morgonen och äts samma kväll. Avlägsna dillstjälkarna, lyft kräftorna ur spadet och låt rinna av ordentligt. Placera kräftorna på ett serveringsfat och dekorera med dillkronor.

Servera med Fazer Paahto –bröd, smör och färsk hackad dill.

Av de finländska kräftorna är den vilda flodkräftan den populäraste. Restauranger serverar i första hand dessa till sina kunder. Signalkräftan har anpassat sig bra till finskt vatten och är tålig för kräftpest. Dess klor är tjockare än flodkräftans. Vid roten av klon syns en ljus eller ljusblå fläck som hjälper till att känna igen arten. Den turkiska kräftan är Finlands ovanligaste kräftart. Dessa kan ställvis hittas i vattnen i de sydöstra delarna av Finland. Den liknar flodkräftan men har smalare och längre klor.