Finland är fullspäckat med undangömda men upplevelserika semestermål. Fem finska städer, fem totalt olika stämningar. Vilket resmål väljer du den här semestern?

1. Världen största sandslott, Villmanstrand

Vad får man när man kombinerar tre miljoner kilo sand med finsk sommar och äkta skapariver? Världen största sandslott förstås! I Villmanstrand kan man låta sig inspireras av sandmagi för 11:e gången i år. Medan man skådar sandskulpturerna smakar en salmiakläckerhet som passar strandlivet: Pantteri-glass!

 

2. Kajsaniemi botaniska trädgård, Helsingfors

Mitt i den hektiska huvudstaden ligger en grön oas, vars bedårande doft och färgprakt lockar besökare att söka skugga från den gassande sommarsolen. Sitt ner vid dammen och beundra molnen som reflekteras i vattenytan och låt dig förföras av det böljande blomsterhavet omkring. Att vandra in till Kajsaniemi botaniska trädgård är som att dyka in i en förtrollande sagobok. Avsluta rundturen på trådgårdsbänken, där du kan mumsa i dig några Geisha Chocolate Biscuits -kex medan du bedårar blomhorisonten.

 

3. Vattenorgeln vid Pikku-Vesijärvi, Lahtis

Tänk dig en lugn sommarkväll på stranden. Endast en lätt vindfläkt berör den vindstilla vattenytan. Plötsligt bryts tystnaden av ett ljud: musik! Musiken bugar mot sjön och bjuder vattnet blygsamt upp till dans. Rodnande stiger en liten vattenstråle från ytan. Den följs av en vattenstaty, som växer högre och högre, tills hela sjön smälter i musikens famn och sprakar vilt i alla regnbågens färger… På piknikfilten njuter man av filmmusiken som spelas i bakgrunden med Amerikas pastiller och Avec-chokladdragéer.

 

4. Lilla Björnrundan, Kuusamo

Skogens saftiga arom retar näsborrarna då man stiger fram på ålande stigar och dinglande hängbroar i naturens grönska. Spillkråkans sång, bergväggens mastiga kolonner, dånet av den brusande forsen. Under den 12 kilometer långa Lilla Björnrundan kan man uppleva den finska naturen i all sin prakt. På pausen sätter man sig ner på en liten stubbe, mumsar i sig Puikula-bröd och andas djupt in ny, rogivande kraft ur skogens djup.

 

5. Veijo Rönkkönens skulpturpark, Parikkala

Dansare, strutsar, musikanter och yogin i all oändlighet… att lära känna alla 450 inneboenden i Veijo Rönkkönens skulpturpark lämnar en andlös. Skulpturerna står både i grupper och utströdda här och där: en kikar ut från blomsterrabatten, en annan ser fundersam ut sittande på en skogssten. Den här surrealismen smakar bäst med nostalgiskt retrochoklad, som till exempel Jim, Suffeli eller Da Capo.