Festivalbiljett – check. Gummistövlar och solkräm – check. Avspänd festivalattityd – check, check! Följ de här tio överlevnadstipsen och gå segrande ur sommarens festivaler!

1. Förbered dig för vädret

När det gäller finskt sommarväder är allting möjligt: solhetta, nattfrost och ösregn. Tro inte på väderleksprognoserna utan packa alltid med både regnkläder, ylletröja och utrustning som skyddar från solen.

2. Lämna märkeskläder hemma

Ta med enbart praktiska kläder som inte skadas av lite smuts – på festivaler innebär regn nämligen oftast gyttja! Det är smartast att klä sig i lager och bekväma skor. Slutna arméskor och gummistövlar skyddar tårna i folkmassan. En ryggsäck kan locka ovälkomna långfingrade på festivalområdet – packa hellre dina saker i en axelväska.

3. Lägra dig bekvämt

På campingområdet gäller det att vara kvick i vändningarna. Vill du ha tältet på paradplats, var på plats i tid. Ta med sovsäck, underlag och en liten uppblåsbar dyna.

4. Ta med endast praktiska saker

Packa med bestick, plastmugg, handduk, simkläder, wc-papper, toalettsaker, ficklampa, öronproppar, telefon, laddare, kamera och mediciner som behövs. En plastpåse är behändig att ha med: den håller reservkläderna torra och fungerar ypperligt som ett sittunderlag!

5. Förbered enkel reskost

Ta med enkel reskost som håller väl. Nudlar, kex, påssoppor och burkmat smakar gott på lägerområdet. En karamellpåse kan höja stämningen, medan några bitar salmiak lindrar suget för både salt och sött.

6. Kom ihåg att dricka vatten

Den gassande solen i samband med möjliga festivaldrickor kan orsaka vätskelust.

 

7. Tillräckligt med kontanter

Töm din plånbok. Ta med helst endast kontanter, bankkort och identitetskort vid behov.

 

8. Ta hand om din kompis

Lämna inte en kompis! Ta hand om varandra och kom överens om en träffpunkt ifall ni kommer på villovägar.

 

9. KOM IHÅG BILJETTEN!

 

10. Avspänd festivalfiilis

Satsa på en avspänd attityd – på festivaler går saker vanligtvis inte som på Strömsö. Och det är inte meningen heller! Nya och överraskande situationer bidrar till att festivalupplevelsen blir oförglömlig!

 

Kom ihåg åtminstone dessa:

  • Festivalbiljett
  • Regnrock, gummistövlar och ylletröja
  • Reservkläder
  • Solbrillor, -hatt och -kräm
  • Tält, sovsäck och liggunderlag
  • Plastpåsar
  • Salmiak och Tutti Frutti -påse
  • Tillräckligt med kontanter
  • Avspänd festivalattityd!