För att ordna en oförglömlig middag för två behöver du varken ha en Michelin-kocks talanger i köket eller köpa upp en hel inredningsavdelning. Allt som behövs för att duka upp ett stämningsfullt bord hittar du hemma – det enda som krävs är lite kreativitet för att våga utnyttja prylarna på ett överraskande sätt.

Med hjälp av en noga uttänkt dukning blir varma smörgåsar en gourmetupplevelse och hämtmat en stor kärlekshandling, så länge den serveras av rätt person.

Utgå från en viktig tanke

Temat för en alla hjärtans-middag kan utgå från ett viktigt minne eller en förhoppning, så att stämningen bottnar i den stund man vill förlora sig i med sin käresta. Det kan vara till exempel bröllopsdagen, lugnet på landet eller en kommande resa.

Dukningen byggs upp runt ett föremål som symboliserar temat, som en souvenir, ett foto eller varför inte den tjärdoftande tvålen från stugans bastu. Därefter är det bara att lägga till andra detaljer som passar temat.

Våga vara lekfull

Man kan närma sig alla element i dukningen nyfiket och lekfullt. Bordduken behöver inte vara en vanlig bordduk, utan gamla gardiner eller tunna linnehanddukar kan ge ett mycket intressantare resultat.

Personliga lösningar som avviker från det vanliga sätter stämningen.

En vacker dessertskål kan passa som dricksglas, och tallrikar kan staplas ovanpå varandra bara för den visuella effektens skull. Blommorna behöver inte hålla sig i vasen eller stearinljusen i en nätt rad – det är de överraskande elementen som gör dukningen spännande och den gemensamma stunden speciell.

Sällskapet är viktigast

Bordet kan vara hur personligt som helst, så länge det inte stjäl för mycket uppmärksamhet från kvällens verkliga stjärnor – ögonparen som tindrar mitt emot varandra.

Dukningen stärker den stämning som älsklingens närvaro och kvällens andra fokus, maten, skapar. Hela menyn kan utgå från det utvalda temat, eller också kan bara förrätten och drycken anknyta till det. Belysningen är dämpad, bakgrundsmusiken lugn och tiden står nästan stilla. Det enda som kunde göra stämningen ännu bättre är att få ett äkta kärleksbrev placerat på tallriken.