Ölets resa från malt till stop har varit lång och fylld av olika händelser. Med öl har man betalat soldatlöner, det har använts som betalningsmedel samt läkemedel, och det nämns till och med i Hammurabis lag där det föreskrevs att krögare som sålde öl till överpris skulle dränkas. Det äldsta dokumentet man känner till om öldrickande är 4 000 år gammalt och hittades i Mesopotamien.

Redan våra fornfinländska förfäder avnjöt öl, och vårt nationalepos Kalevala innehåller också en ymnig beskrivning av ölbryggandet. Dryckens stora betydelse torde framhävas av att man i Kalevala beskriver ölbryggandet i flera ord än världsskapandet. Ölet hade till och med egna gudagestalter, till exempel Pellonpekko som fick kornet att växa och Osmotar, ölsmeden. Mycket senare, år 1853, lanserade Zacharias Topelius idén där det nämns att ölet är gott, näringsrikt och även när det dricks kylt värmande och hälsosamt.

Det enda bryggerimuseet i Finland

I Idensalmi har man med framgång bryggt öl redan i 135 år. Man kan ta del av ölets intressanta historia i bryggerimuseet som invigdes 1988. Museet presenterar på ett mångsidigt sätt hur drycken har utvecklats och tillverkats skede för skede. Museibesökaren kan ta del av de hundra år gamla ölföremålen, laboratorie- och kontorslokalerna samt reklamverkstaden där man skapade idéer och för hand gjorde reklammaterial för butiker, bilar och tidningar. Det unika bryggerimuseet finns i Olvi Oluthalli i Idensalmi, nära Olvibryggeriet. Efter museirundan kan besökarna avnjuta en läcker och mångsidig lunch i den unika restaurangen Oluthalli.

Det är gratis inträde till museet. Museet är öppet mån–fre kl. 10–15.

Bryggerimuseet/Olvi Oluthalli
Luuniemenkatu 4, 74100 Idensalmi
tfn 044 781 5154
museot@olvi.fi