Restaurang Koskelas ståtliga huvudbyggnad planerades ursprungligen som representationsklubb för fabrikerna vid Kymmene älv på en naturskön plats vid Kymmene älv. Byggnaden stod färdig 1958, och i förverkligandet syns arkitekt Arne Helanders stil.

Kouvola-och Kuusankoskiområdet började utvecklas kraftigt i och med industrialiseringen och byggandet av järnvägen på 1800-talet. Det stora forsområdet som formats av naturen gav industrin nya möjligheter, och i den gynnsamma miljön grundades pappersmass- och pappersfabriker. Tack vare pappersindustrins attraktivitet utvecklades regionen snabbt, och fabriker slogs samman. I och med tillväxten ökade behovet av bespisning för gäster och samarbetspartner, och man började sakna en modern representationsklubb för fabrikens egen rekreationsanvändning.

I den traditionella huvudbyggnaden planerades stiliga och ljusa restaurang- och festsalar samt en trevlig kafésalong med en bar. Designern hade en idé om en stämningsfull scen som låg några trappor högre än festsalen och som har använts för musik- och skådespelsföreställningar samt för att hålla tal. Utanför byggnaden finns en exceptionell och vacker terrass med utsikt över älven. På terrassen kan besökarna fortfarande få oförglömliga upplevelser vid det forsande vattnet under varma sommardagar. I dag är restaurangen öppen vardagar för alla vänner av god lunchmat. Övriga tider betjänar restaurangen som festlokal enligt beställning.