Vi har sammanställt en lista över frågor som vi ofta stöter på i vårt arbete. Vi hoppas att du hittar lösningen på ditt problem med hjälp av dem. Om det ändå går så att du inte kan lösa problemet ber vi dig kontakta oss direkt.

Tillgång

Var i Finland kan jag köpa Fazers produkter?

Fazers produkter säljs i de flesta dagligvarubutiker i Finland. Om du inte hittar en viss produkt i din butik kan du höra dig för om produkten direkt i butiken.

Fazers produkter säljs även på Fazer Café och på besökscentret Fazer Experience i Vanda.

Fazer Store betjänar dig här.

 

Var kan jag köpa Fazers produkter utomlands?

Fazers konfektyrprodukter exporteras till cirka 40 länder.
Vi har egen verksamhet i 8 länder – se verksamhetsställena på karta.
Fazers produkter säljs även på flygplatser och på kryssningsfartyg som går mellan Finland och Sverige eller Estland.
Fazer Café Glogatan 3 levererar produkter med lång hållbarhet till länder inom EU.

Fazer Store leveranser inom hela EU.

Varför utgår vissa produkter ur sortimentet?

Vi förnyar kontinuerligt vårt sortiment utifrån konsumenternas önskemål och ibland måste gamla produkter ge plats för nya.

Hållbarhet och förpackning

Vilken är skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag?

Bäst före-datumet anger att de för produkten typiska egenskaperna bevaras minst fram till detta datum vid rätt förvaring. Produkten får säljas och kan användas efter bäst före-datumet. Du kan bedöma om produkten kan användas med hjälp av dina sinnen.

Sista förbrukningsdag ska anges på livsmedel som lätt blir otjänliga ur mikrobiologiskt perspektiv. Produkter får inte säljas eller användas efter sista förbrukningsdagen.

Hur är det bäst att förvara bröd?

Bröd ska förvaras i rumstemperatur, dvs. i över +22 grader, för att det ska hålla så länge som möjligt. Bröd ska alltså inte förvaras i kylskåp, eftersom det förvånansvärt nog fortare blir gammalt där. Ett annat bra förvaringssätt är nedfrysning.

Hur ska choklad förvaras?

Choklad ska förvaras torrt och svalt, helst i en temperatur på 16–20 grader. Kylskåp är med andra ord inte den bästa förvaringsplatsen för chokladprodukter. Choklad gillar inte heller kraftiga temperaturväxlingar och smakar därför bäst när den förvaras i en jämn temperatur.

Varför blir choklad grå?

Om chokladen förvaras för varmt förändras konsistensen och det kan bildas fettkristaller på ytan som gör chokladen gråaktig. Den grå färgen är dock endast ett skönhetsfel och påverkar inte chokladens smak.

Hur ska jag återvinna olika förpackningar?

Vi har sammanställt en separat artikel med anvisningar om återvinning av olika slags förpackningar.

Läs mer om återvinningstips.

Återvinning av bärpajernas omslag i återvinningsanvisningarna?
Kartongunderlägget i förpackningen består av oblekt kartongfiber och koppen av papper. Båda kan sorteras och återvinnas som kartong. Förpackningsomslaget är tillverkat av trä. Det består av cellofan tillverkat av förnybart, naturligt biomaterial och kan sorteras som blandat avfall eller energiavfall.

Dieter

Vilka av Fazers produkter är glutenfria?

Vi har sammanställt en lista över glutenfria produkter i produktsökningen. Du kan avgränsa resultaten genom att använda olika sökfilter.

Se en lista över glutenfria produkter.

Har Fazer veganska produkter?

Merparten av bröden i vårt sortiment är veganska. Du kan söka alla veganska produkter genom att avgränsa sökresultaten i produktsökningen.

Sök produktinformation i produktsökningen.

Innehåller choklad laktos?

I vårt sortiment ingår flera laktosfattiga chokladprodukter. För många av dem baserar sig märkningen som laktosfattig på att produkterna kan innehålla spår av laktos eftersom det även tillverkas produkter som innehåller mjölk på samma produktionslinje. Exempelvis är det mjölkfett som används i choklad laktosfritt.

Wienernougat-konfekten och Mignon-äggen är helt mjölkfria och laktosfria chokladprodukter.

Använd produktsökningen för att hitta produkter som passar din diet.

Vissa produkter innehåller gelatin. Varifrån härstammar det?

I vissa konfektyr- och bageriprodukter används gelatin. Gelatinet i konfektyrprodukterna kommer från gris. I vissa tuggummin används dock gelatin från nöt. Merparten av gelatinet i bageriprodukterna kommer också från gris, men i ett fåtal produkter används gelatin från nöt.

Vilka animaliska ingredienser finns det i bageriprodukterna?

De mest typiska animaliska råvarorna i bageriprodukter är mjölkprodukter och ägg. I vissa produkter används animaliska ingredienser som bl.a. gelatin, karminsyra, karmin och koschenill (E120) och shellack (E904).

Du kan kontrollera produkternas ingrediensförteckningar i produktsökningen.

Är lecitin, aromer och emulgeringsmedel i produkterna vegetabiliska?

Ja. I choklad- och kexprodukter används sojalecitin, i Marianne Toffee solroslecitin och i tuggummin rypslecitin. Även de aromer och emulgeringsmedel samt E472e som vi använder är vegetabiliska.

Spannmålsråvaror angivna på förpackningarna?
Som spannmålsråvaror räknas råg, vete, havre, korn, majs, bovete och hirs samt korn, kross, valsade gryn, flingor, olika mjöl (enligt Fazers Kvarns processer) och malt av dessa. Som spannmålsråvaror räknas däremot inte mer förädlade spannmålsråvaror, som vetegluten. Spannmålsråvarans andel som anges på förpackningen kan därför vara 100 %. 
Vilka av Fazers produkter lämpar sig för FODMAP-kost?

Med FODMAP-kost avses en kost där intaget av vissa kolhydrater som inte kan upptas i kroppen begränsas. Födoämnen som innehåller FODMAP-kolhydrater behöver inte undvikas helt, men mängden av dem begränsas så att det totala intaget av FODMAP-kolhydrater i kosten minskar.  

Mer information om FODMAP-kosten finns här (endast på finska). 

Du kan söka och avgränsa FODMAP-produkter i produktsökningen.

Vilka av Fazers produkter är glutenfria?

Enligt lagstiftningen kan livsmedel avsedda för normal konsumtion kategoriseras som glutenfria om de innehåller högst 20 mg gluten/kg. Dessa livsmedel ska tillverkas av ingredienser som är naturligt glutenfria.  

Du kan avgränsa resultaten genom att använda andra sökfilter. 

Du hittar en förteckning över våra glutenfria produkter i produktsökningen. 

Varifrån kommer stärkelsesirapen som används i konfektyrprodukter?

Den stärkelsesirap/glukossirap som används i konfektyrprodukter kommer från vete och/eller majs. Vid tillverkningsprocessen spjälkas glutenmängden så att den är mycket liten.  

Enligt Livsmedelsverkets anvisningar anges inte stärkelse-/glukossirapens ursprung på förpackningarna, eftersom sannolikheten för symptom är mycket liten. Glukossirap kan innehålla små mängder veteprotein, men det är mycket osannolikt att det orsakar allvarliga allergiska reaktioner ens hos känsliga veteallergiker.

Används majsstärkelse i Fazers konfektyrprodukter?

Sockerkonfektyr och vissa chokladprodukter gjuts i formar gjorda av majsstärkelse. Stärkelsen torkas bort från konfektyren innan den förpackas. Detta innebär att majsstärkelse inte är en råvara, utan ett hjälpämne vid tillverkningen. Konfektyren kan innehålla spår av majsstärkelse. 

Majsstärkelse används även som råvara i vissa produkter, till exempel som förtjockningsmedel. Då finns den angiven i produktens ingrediensförteckning.

Är Fazers produkter halal- eller kosher-certifierade?
Våra produkter är inte halal- eller kosher-certifierade. Det gelatin som vi använder kan härstamma från antingen svin eller nöt och det finns alltid angivet i ingrediensförteckningen. Alla aromer och emulgatorer som vi använder är växtbaserade. I många av våra aromer används alkohol som bärare, men även olja används som bärare. 

Ansvarstagande

Vad gör Fazer för att främja ansvarsfulla kakaoinköp?

Hållbar kakaoodling är ett absolut måste för chokladtillverkningen i framtiden. Därför gör vi vårt bästa för att förbättra både tillgången på vår viktigaste råvara och kakaoodlarnas utkomstmöjligheter. 100 % av den kakao som vi använder är ansvarsfullt producerad.

Det innebär att all den kakao vi använder är certifierad eller kommer via direkta odlarprogram.

Läs mer om kakaoinköp.

Varför använder Fazer palmolja och är inköpen ansvarsfulla?

Palmolja har goda tekniska egenskaper och därför används den relativt allmänt inom bageri- och livsmedelsindustrin. Fazer använder palmolja i kex samt i vissa kaffebröd och konfektyrfyllningar. Fazer använder enbart certifierad palmolja.

Läs mer om användning av palmolja.

Är spannmålen i bageriprodukterna inhemsk?

Andelen inhemsk spannmål kan variera beroende på skördesäsong till följd av varierande väderförhållanden. Ibland är vädret ogynnsamt för odling. Vi använder alltid inhemsk spannmål om det bara är möjligt.

Vilka är Fazers etiska principer?

Fazer-koncernens etiska principer grundar sig på våra värderingar och på FN:s internationella principer Global Compact, vilka syftar till att främja företagens hållbara utveckling och medborgaransvar. De etiska principerna styr vårt arbete inom alla affärsområden och i alla verksamhetsländer.

På vilket sätt tar Fazer hänsyn till miljön i sin verksamhet?

Livsmedelsproduktionen har stor inverkan på miljön. I vårt miljöarbete fokuserar vi särskilt på energieffektivitet, minskat avfall och råvarusvinn, mindre vattenförbrukning och hållbar odling samt på att öka medvetenheten. Vi minskar miljöeffekterna speciellt genom att öka andelen grönsaker och vegetabiliska produkter.

Läs mer om miljöansvar.

Varför använder Fazer plastförpackningar?
Även vi ser allvarligt på plastavfallet. Utöver plast använder vi många olika slags fiberbaserade förpackningar och vi undersöker hela tiden nya förpackningsmaterial. Förpackningens primära och viktigaste uppgift är att skydda produkten. Om produkten förstörs är den negativa miljöpåverkan mångdubbel jämfört med förpackningen. Därför eftersträvar och använder vi alltid bästa tillgängliga förpackningsalternativ för våra produkter och begreppet ”bästa” inkluderar såväl produktens hållbarhet och produktsäkerhet som miljöpåverkan.