
Ingredienser
Fazer Pehmopalat Havre | |
Hummusröra | |
Rostad zucchini | |
Marinerad, grillad aubergine |
Hummus
200 g | kokta kikärter |
½ dl | hett vatten |
60 g | tahini, dvs. sesamfröpasta |
½ dl | olivolja |
saft från ½ citron | |
1 | vitlöksklyfta |
1 tsk | malen kummin |
1 tsk | socker |
Marinad till grönsakerna
1 ½ dl | apelsinsaft |
½ dl | ljus balsamvinäger |
½ dl | lönnsirap |
1 dl | olivolja |
½ dl | rypsolja |
rivet skal från ½ apelsin | |
2 msk | finhackad koriander |
2 msk | finhackad bladpersilja |
2 msk | finhackad mynta |
1 | aubergine |
1 | zucchini |
Gör så här
Blanda kokta kikärter, hett vatten, tahini, olivolja, citronsaft, kummin, socker och finhackad vitlök till en jämn massa i en mixer. Smaka av med salt. Tillsätt citronsaft efter smak.
Skär aubergine och zucchini i fyra bitar i längdriktning. Finhacka örterna med en kniv och riv apelsinskalet. Blanda örter, rivet apelsinskal och övriga ingredienser i en skål. Gnid aubergine- och zucchinibitarna med olivolja och krydda med salt. Grilla grönsakerna på båda sidorna i 1–2 minuter, men var försiktig så att de inte blir brända. Skär de grillade grönsakerna i tre bitar, lägg dem i en påse och häll över marinad. Låt stå och dra i cirka 2 timmar och servera. Bred hummuspasta på bröden. Lägg upp grillad zucchini och aubergine på den undre brödhalvan. Strö över finhackade örter. Lägg på den övre halvan och smörgåsen är klar att avnjutas.
Receptet har utarbetats av Teemu Laurell. Han är vinnare av kockprogrammet Top Chef Suomi 2012.