Finländarna har utsett rågbröd till Finlands nationalrätt. I slutet av 2016 genomfördes en folkomröstning där knappt 10 000 finländare röstade fram rågbröd till Finlands nationalrätt. De övriga medaljplatserna togs av karelsk stek och karelsk pirog, varav den senare fick över 6 700 röster.

Rågbrödet tog med närmare 10 000 röster en klar seger i omröstningen om Finlands nationalrätt. Ungdomarna i det hundraåriga Finland uppskattar traditionella smaker, eftersom rågbrödet var klar favorit även bland omröstningsdeltagare under 30 år. Många ungdomar röstade också på karelsk pirog. Den mest populära desserten bland personer i alla åldrar var blåbärspaj.

Finländarna äter helst inhemsk råg

Finländarna äter cirka 40 kg bröd per person och år. Uppskattningsvis hälften av detta är rågbröd. Enligt en undersökning är ett av de viktigaste kriterierna för rågbrödsköparna är att 100 procent av spannmålet i rågbrödet är råg. (Källa: Suuri leipätutkimus 2013, Red Note).

”Vi är det första bageriet med riksomfattande verksamhet som har börjat baka alla rågbröd med 100 procent inhemsk råg”, säger Markus Hellström, VD för Fazer Bageri Finland. ”Finländsk råg och finländskt rågbröd symboliserar det äkta finländska. Vi är glada över att även ungdomar har röstat på denna klassiker.”

Fazer bakar rågbröd i Uleåborg samt i Lahtis där bageriet ligger intill Fazers egen kvarn.

Fazer utvecklar nya generationens produkter av finländsk råg

Kompetens och en passion för att skapa nytt har alltid styrt 125-åriga Fazer. Till exempel är den senaste innovationen Fazer Magvänlig råg, väldens första rågbröd med sänkt FODMAP-kolhydratinnehåll.

Rågbrödet är en viktig del av den finländska matkulturen - Fazer Puikula utmanar finländarna att äta tillsammans under jubileumsåret

Fazers mest sålda rågbröd är Fazer Puikula. Detta barnfamiljernas favoritbröd deltar i projektet Vi äter tillsammans som genomförs under Finland 100-jubileumsåret. Finländarna är det folkslag i Europa som mest sällan äter tillsammans, och målet är att under 2017 uppmuntra finländarna att samlas kring matbordet och njuta av god mat och trevlig samvaro.