
Ingredienser
Botten
173g | Marianne-kex |
50g | smält smör |
Fyllning
4-5 | gelatin |
400g | icke smaksatt färskost |
250g | kvark |
1 dl | vispgrädde |
1 dl | vispgrädde |
1 | skal och saft från riven citron |
1,5 dl | socker |
2 tsk | vaniljsocker |
Lingonmarmorering
2 dl | (frusna) lingon |
2 msk | socker |
Gör så här
Pulverisera Marianne-kex i en mixer till fint pulver. Blanda kexpulvret i det smälta smöret. Fodra en kakform med löstagbart botten med bakplåtspapper, och pressa ner kexblandningen i botten av den.
Tillägg de frusna lingonen och sockret i kastrullen. Värm upp på svag värme, blanda och tryck ner bären emellanåt med en träslev. Mosa de frusna lingonen med en mixer så att du får en jämn mos.
Blöt gelatinbladen i kallt vatten. Blanda samman färskost och kvark. Vispa in grädde, citronskal, socker och vaniljsocker. Pressa extra vatten ur gelatinbladen och blöt ner dem i uppvärmd citronsaft. Häll gelatinmixen i en liten stråle på fyllningen, blanda hela tiden.
Häll fyllningen över kexbotten. Sleva lingonmos i små droppar här och där på ytan. Blanda lingondropparna med en knivspets och garnera marmorfigurer på ytan. Täck kakformen med plastfolie och låt stelna i kylskåpet i 3-4 timmar eller över natten.