För mer än 150 år sedan lät skeppsredaren A.W. Björkman bygga en unik nyrenässansbyggnad på en fantastisk plats mittemot Skrivarholmen. Restaurang Suomalainen Klubi – Svenska Klubben har redan under flera decennier värnat om fest- och matkulturen på ett förtjänstfullt sätt i denna kulturhistoriskt betydande byggnad.

Björkmans ursprungliga huvudbyggnad stod färdig 1854, och en väsentlig utbyggnad av huset gjordes 1861. År 1912 flyttade Svenska Klubben i Björneborg in i byggnaden och började använda den för konferenser. På 40-talet lade husets hyresvärd fram ett förslag för klubben om gemensam användning av konferenslokalerna tillsammans med den nyetablerade Porin virkamieskerho (Tjänstemannaklubben i Björneborg). Förslaget stöddes och samarbetet började. Byggnadens eleganta och historiska utrymmen blev det ställe där Porin Suomalaisen Klubin virkamieskerho (tjänstemannaklubben hos Finska Klubben i Björneborg) ordnade sina regelbundna möten 1941, och det smidiga samarbetet har fortsatt genom decennierna. I dag är klubbrestaurangen öppen för alla vänner av god mat, och lokalerna kan även hyras för företagsevenemang och privata evenemang.

Byggnaden i två plan har en central plats i Björneborgs restauranghistoria. Den har fungerat som en viktig mötesplats vid många slags festevenemang och slagit vakt om restaurangens stil och värdefulla traditioner under flera decennier. På bottenplanet finns den eleganta och populära matsalen och glaskabinettet samt lobbybaren med autentisk inredning i 50-talsanda. På samma plan finns även Satakunnan Kirjallinen Kerhos kabinett Nortamo som uppkallats efter den talangfulla dialektförfattaren Hj. Nortamo.

På plan två finns det ståtligaste rummet i byggnaden, den stora festsalen. I salen finns det en scen där många njutningsbara föreställningar har spelats och många inspirerande skålar har utbringats. På detta plan finns också ett stiligt och historiskt kabinett som har fått namnet Marski. Enligt uppgifter har C.G.E. Mannerheim som verkade som riksföreståndare och överbefälhavare avnjutit middag med sällskap i lokalen 13.4.1919. Det mest betydande konstverket i byggnaden finns i Nordmankabinettet på plan två. Där finns den fantastiska freskomålningen ”Pohjanpoika merellä” som täcker hela väggen.