Det ståtliga Träskända-huset i rödtegel har designats av arkitekterna Olavi Lipponen och Erkki Karonen. Byggnaden som finns nära järnvägsstationen i stadens centrum stod färdig 1987. I Träskända-huset ordnas olika slags kulturevenemang och företagsfester året om.

Stora konferenser, konserter och evenemang ordnas i byggnaden. Det rikliga kulturutbudet i byggnaden omfattar allt mellan stand up-komik och konserter med klassisk musik. Akustiken i Sibelius-salen hör till de bästa i Finland. Akustiken har planerats av den erfarna arkitektbyrån Alpo Halme som har specialiserat sig på akustik, planering av och forskning i ljudteknik. Utöver konserterna och teaterföreställningarna används Sibelius-salen för inspelning av klassisk musik. I den trivsamma Juhani Aho-salen finns det sittplatser i salen med plant golv och på den vackra balkongen. Lokalen används för konferenser, utställningar, konserter, fester och teaterföreställningar. De elva konferensrummen i huset kan modifieras och kombineras på olika sätt för olika kongress- och konferensbehov.

I Träskända-huset finns också den gemytliga Kellariteatteri som fungerar som huvudscen för Träskända Teater. Teaterverksamheten inleddes på 1970-talet av en liten grupp järnvägsanställda som var intresserade av amatörteater. När Träskända-huset blev färdigt flyttades verksamheten från scenerna i skolsalar och föreningshus till den stora scenen i Sibelius-salen vilket har gjort det möjligt att fortsätta med det ambitiösa arbetet. I byggnadens vestibul verkar också Galleri Järnätti som är öppet för alla och där utställningar ordnas, bland annat installationer, oljemålningar och fotografier. Utställningarna byts varje månad, och det är fritt inträde till dessa.

Mästarkompositör och kulinarist

Under jubileumsåret 2015 ordnades imponerande presentationer av mästarkompositören Sibelius nationalromantiska musikproduktion i synnerhet i Träskända. På internationell nivå är Sibelius den mest kända av de finländska kompositörerna och hans verk de mest framförda. Det finns fortfarande ett stort intresse för hans livsverk.

Parallellt med symfonikompositionen var Sibelius också en verklig gourmand. Mästarkompositörens inställning till mat kan beskrivas genom det svar han gav sin hustru Ano Sibelius när hon frågade sin nyblivne man om vilka måltider han gillade. Svaret löd: ”Champagne och ostron!” Vardagar var måltiderna dock mycket enkla i konstnärshemmet. Ofta bjöds det på gröt, fläskköttsås och kokt potatis samt grönsaker och frukt från den egna trädgården. Aino Sibelius var en skicklig och omsorgsfull trädgårdsmästare som testade och drev i sitt trädgårdsland upp även arter som var okända på den tiden. Från sina utlandsresor tog maken med sig växtfrön till Aino.

I sina memoarer berättar Ainolas långvariga kokerska Helmi Vainikainen att den vanligaste helgmaten i huset var kalvstek och gröna ärtor, men vid festmåltider serverades ofta fågelstek som var en av mästarkompositörens favoriträtter utöver ostron och vilt. Vid festmåltider avnjöt Sibelius goda rödviner, och även enligt dagens mått mätt hade han en omfattande och mångsidig vin- och dryckeskällare Det sägs att husbonden var mycket gästfri och ville traktera sina gäster med läckra måltider och högklassiga drycker,

Av Aino Sibelius korrespondens har det framgått att kompositören även var en vän av sött. Det säga att Sibelius ofta sent på kvällen avnjutit en svag whiskygrogg och en bit tjinuskitårta som enligt honom var en härlig smakkombination. Också tarteletter med olika fyllningar smakade kompositören.

I Träskända-huset bjuder man under jubileumsåret på två olika Sibelius-menyer som tagit intryck av matkulturen i början av 1900-talet och mästarens smakpreferenser.