Restaurang Voitto finns i Lahtis, i det internationellt kända aktiva sportcentret som är öppet året om. I Voittos lokaler har man en unik möjlighet att bekanta sig med bildkonstnären Pentti Rantas målningar av ryktbara backhoppare från Lahtis.

I konstnären Pentti Rantas 32 målningar avbildas Lahtis Skidförenings Rödskjortor som alla är backhoppningshjältar som uppnått världsframgång. Sitt namn, Rödskjortorna, fick de en gång efter sina mörkröda ylletröjor och tofsmössor. Dräkten var Lahtis Skidförenings officiella tävlingsdräkt och ett uppskattat kännetecken under tiden före dagens tekniska hoppoveraller och hjälmar.

Rödskjortorna är en förening som samlar backhoppare från Lahtis och i vars verksamhet cirka 200 backörnar från Lahtis deltar. Rödskjortorna verkar fortfarande aktivt, och föreningen sammanträder i restaurang Voitto den första tisdagen varje månad. Föreningens enda kvinnliga medlem är skidlegenden Siiri ”Äitee” Rantanen som har berättat att hon gjort ett hopp i backen redan innan man ens hade kommit på backhoppning. Rantanen har berättat att hon på 1950-talet gjort ett hopp i den gamla träskidbacken i Vuokatti och att hoppet bar cirka tio meter.

Man minns backhopparna i skidstaden

I Restaurant Voitto kan man närmare ta del av backhoppningens grenkultur genom att beställa en guidning med historier om tavlorna. Lahtis Guiders Jaakko Petäjä har på ett mångsidigt sätt satt sig in i bakgrunden och historierna om backhopparna på tavlorna. Guidningens längd kan avgränsas enligt den egna tidtabellen till mellan en halv och en timme. En guidad rundtur kostar 55 € (moms 0 procent). Åhörarna förblir inte ovetande om att Lahtis är backhopparnas stad.

Mer information om guidningen lämnas direkt av guiden, tfn 040 548 4723 eller fås genom att kontakta Lahti Region Oy tfn 0207 281 750 eller sales@lahtiregion.fi

Sedan sommaren 2015 har man i restaurang Voitto också kunnat bekanta sig med den norska John Schades färgpennteckningar med backhopparteman. I norska sportmedier har dessa fått mycket publicitet.

Lahtis VM-tävlingar 2017

Filosofin i tävlingsrätterna är inhemskhet och närmat.

Fazer Food Services är det officiella VIP-catering-samarbetsföretaget under Lahtis VM-tävlingar 2017. Som resultat av samarbetet skapades trendigt avslappnade VIP-rätter på toppnivå för inbjudna gäster i restaurang Voitto och på VIP-området. Från restaurang Voitto öppnar sig direkta vyer mot hoppbackarna, och då kan tävlingsgästerna samtidigt njuta av fantastisk mat och spännande sport.

I Lahtis förtävlingar 2016 serverades VIP-rätter under evenemanget i Voitto, Skidmuseets lokaler och i VIP-tältet. 

Kaptenen för OS-tävlingsgruppen Fazer Culinary Team Mika Pesonen har för förhandstävlingen i Lahtis planerat en Trail Food-meny som innehåller premium Street-style-rätter. Som förrätt kan man beställa till exempel rostad kålrot och Gruyèreost. För en hamburgare kan man välja till exempel extra mört fläskkött eller en sparris-mandelbiff.

Under förhandstävlingen kittlas smaklökarna även av en meny som inspirerats av lokala producenters produkter: med blinier samsas till exempel rökt fisk från Salpausselkä rökeri på tallriken.

I VIP-buffén ingår i sin tur bland annat blomkålspannacotta med regnbågsrom samt långkokt oxkött med pepparrotssås och dinkelrisotto med getost och grönkål.

Lahtis tävling 2017 och förhandstävlingen fungerar som ett internationellt forum för att föra fram den finländska matkulturen. Fazer Food Services är en högklassig expert då det gäller stora evenemang. Den gedigna gastronomiska kompetensen och köksmästarna i toppklass skapar innovativa, trendiga lösningar och fantastisk mat.