Blev det sås över från middagen? Håller brödet i brödlådan på att torka? Börjar bananerna i fruktkorgen att bli bruna? Med tips från Fazer Culinary Teams chefskock Dan Assarsson räddar du matresterna från att hamna i soptunnan och trollar istället fram delikatesser vid matbordet.

Torra frallor, kantstötta äpplen och skrumpen grönkål. Varje svensk kastar bort cirka 24 kilo ätbar mat om året.

Merparten av den mat som kastas är färskvaror som lätt förfars, till exempel frukt och grönsaker samt mat som blir över från måltider.

Dan Assarsson, lagkapten för Fazer Culinary Team Sweden, säger: ”God planering är halva jobbet”. I många kök är det genom de små åtgärderna som man minskar matsvinnet. Nedan tips som berättar hur du minskar matsvinnet hemma.

1. Utnyttja frukt och grönt – rosta mjuka rotfrukter och gör mos på gamla frukter

Root vegetables

Enligt en undersökning genomförd av Jord- och skogsbruksministeriet är det främst grönsaker och rotfrukter som förfars i privathushållen i Finland, totalt cirka 22 miljoner kilo om året. Det är också vanligt att bananer, äpplen och annan frukt blir liggande i botten av fruktkorgen, där de med tiden blir mörka och mjuka. Rotfrukter som sett sina bästa dagar blir otroligt goda när de rostas i ugn. Ugnsrostade rotfrukter passar exempelvis bra i sallader och om du lägger till lite ost så har du en mättande måltid.

Färska örter hör också till sådant på frukt- och grönsaksavdelningen som ofta hamnar i soptunnan. När du har använt det du behöver av krukörterna är det bäst att genast finhacka det som blir över och frysa in det i små askar. Av basilika, persilja och andra aromatiska örter kan du även göra örtolja. Oljan står sig längre än vad färska örter gör i kylskåp.

Av frukter som blivit mjuka tillagar du enkelt en smoothie och även riktigt mörka bananer fungerar bra i att ha i. De något övermogna bananerna passar även utmärkt till bananplättar. Mosa bananerna och rör ned motsvarande mängd ägg. Stek sedan plättarna i fett och servera dem tillsammans med exempelvis färska eller frysta bär. Visste du förresten att det går att frysa banan? Du kan mosa fryst banan och exempelvis använda den i smeten till en banankaka.

2. Gör något kreativt av matresterna

Tomato soup

Redan på mormors tid visste man att kokt mat fick nytt liv genom stekning. Att väcka nytt liv i färskvaror och matrester är däremot inte enbart nyckeln till minskat svinn – du upptäcker även nya och goda smakupplevelser.

Puré- och grötrester är utmärkta råvaror vid bakning. Använd överbliven puré i saftigt bröd och baka frallor eller stek pannkakor av gröt.

Såsrester kan bli till en ny måltid om den drygas ut med grönsaker. Tomatsås är en bra bas i många maträtter. Frys tomatsåsen som blivit över från tomatsoppan eller pizzan och spara till nästa gång du gör spaghetti bolognese.

3. Använd sinnena för att kontrollera om mjölkprodukter går att använda

Milk

Mjölkprodukter förses sällan med sista förbrukningsdag, utan med ett bäst före-datum. Om en mjölkprodukt förvaras korrekt; tillräckligt kallt, lufttätt och att den inte har blandats med exempelvis brödsmulor eller andra livsmedel, kan produkten fortfarande användas flera dagar efter utsatt bäst före-datum. Utöver att kontrollera datumet ska du även använda dina sinnen för att bedöma om produkten är ätbar. Näsan är ditt bästa verktyg. Du känner enkelt igen sur mjölk på lukten.

Mjölk och grädde som har passerat bäst före-datum passar bra i maträtter som ska hettas upp, i exempelvis såser och bakverk. Använd gräddresterna i en puré eller sås. Av mjölk som håller på att bli gammal tillagar du enkelt pannkaka och övriga ingredienser till pannkaka finns ofta hemma.

I deg blir surt till sött – syrade mjölkprodukter som yoghurt och gräddfil är utmärkta ingredienser i olika söta pajer. Av filmjölk trollar du enkelt fram bullar.

Ost blir vanligtvis ännu godare ju längre den lagras. Ostkanter kan rivas över pizza, som även kan toppas med alla möjliga ingredienser. Av ost kan du dessutom göra ostsås och använda i till exempel lasagne.

4. Rädda torrt bröd – använd brödrosten

Bread

Bröd som är förpackat i papperspåse håller sig endast färskt i ett par dagar och ofta hamnar den sista torra brödkanten i soptunnan. Rosta torrt bröd i brödrosten eller stekt det i stekpannan tillsammans med lite olivolja och vitlök för att ge brödet nytt liv. Riktigt torra brödkanter kan rostas till krutonger och användas i soppor eller sallader, alternativt malas ned till ströbröd som kan användas vid bakning.

Bröd som är förpackat i plastpåse torkar inte, men det kan däremot mögla. Rostbröd ska exempelvis helst förvaras svalt i en försluten påse för att utesluta fukt. I hushåll med en eller två personer är det inte helt ovanligt att den sista biten av rostbrödet möglar. Ett tips är att frysa in färskt bröd och ta fram så många brödskivor som behövs åt gången.