Ravitsemus vaikuttaa monin tavoin hyvinvoinnin eri osa-alueisiin – ja toisin päin. Se, mitä syöt ja milloin syöt voi vaikuttaa esimerkiksi unen laatuun, joka puolestaan voi vaikuttaa siihen, miten paljon liikut. Ja kaikki nämä seikat vaikuttavat stressiin ja siihen, miten pystyt hallitsemaan stressiä.

Se, mitä syöt vaikuttaa siihen, miten voit. Hyvin nukutun yön jälkeen olo on virkeä ja liikunta auttaa rentoutumaan. Uni, ruoka ja liikunta vaikuttavat kehossamme monin tavoin, ja niiden vaikutukset linkittyvät toisiinsa: kun syöt hyvin, maittaa unikin paremmin, ja riittävä uni taas auttaa syömään hyvin.

Mutta miten ravinto liittyy stressiin?

Stressi vaikuttaa ruokahaluun – ja usein myös siihen, mitä päädyt syömään. Ravitsemuksen suorista vaikutuksista stressiin tiedetään edelleen varsin vähän, mutta se vaikuttaa stressiin myös välillisesti esimerkiksi unen kautta.

Stressiä on kahdenlaista: lyhytaikaista eli akuuttia ja pitkäkestoista eli kroonista. Lyhytaikainen stressi vähentää usein ruokahalua, koska sille ominaisessa ”pakene tai taistele” -tilassa elimistön hormonaalinen säätely, kuten adrenaliini, vähentää elimistön nälkäviestejä.

Kun stressi kroonistuu, stressihormoni kortisolin määrä nousee. Tämä lisää ruokahalua ja kasvattaa motivaatiota syödä. Joissain tutkimuksissa on havaittu, että stressi saattaa myös vaikuttaa rasvaisten ja sokeristen ruokien käyttöön. Siksi se voi myös vaikuttaa verensokeriin ja vireystasoon, ja johtaa ajan myötä myös painonnousuun.

Pienin askelin kohti iloa, hyvinvointia ja stressittömämpää elämää

Ilo tuo hyvinvointia ja vähentää stressiä – ja hyvinvointi puolestaan tuo iloa. Tähän positiiviseen kierteeseen voi astella pienin askelin – eikä stressin vähentämisestä pidä ottaa itselleen lisästressiä. Pidä itsestäsi huoli. Syö säännöllisesti, kokeile aivoystävällisiä reseptejämme ja keskity asioihin, jotka tuovat hyvää mieltä ja kohottavat mielialaa. Lue lisää aivoystävällisestä ruokavaliosta täällä.

Oletkin jo ehkä tutustunut meditaatioon ja tehnyt mindfulness-harjoituksia. Mutta testasitko jo suklaameditaatiota? Se on varmasti yksi herkullisimmista meditaatioharjoituksista, ja sen voit lisätä päiväohjelmaasi helposti, missä sitten oletkin. Tarvitset vain rauhallisen paikan, muutaman minuutin aikaa, ja yhden palan suklaata.

Suklaameditaatio

  1. Etsi rauhallinen paikka, jossa sinun on mukava olla.
  2. Ota käteesi pala Fazerin suklaata. Jos haluat helliä aivojasi, valitse tummaa suklaata. Tummalla suklaalla on hyvän maun lisäksi muitakin hyviä vaikutuksia.
  3. Rauhoita hengityksesi.
  4. Aseta suklaa kielellesi.
  5. Anna suklaan sulaa hitaasti suussasi. Keskity tunnustelemaan sen rakennetta ja makuja.
  6. Nauti hetkestä kaikilla aisteillasi kaikessa rauhassa, ilman kiirettä.

Kun lopetat harjoituksen, syö loput suklaasta valitsemallasi tyylillä.