Aivoruoka parantaa keskittymiskykyä ja auttaa pysymään vireänä, kertoo tuore tutkimus. Fazer tutki yhdessä, Nokian, Nightingale Healthin ja Työterveyslaitoksen kanssa aivoystävällisen ruokavalion vaikutusta työikäisten kognitioon ja hyvinvointiin. Tutkimustiedon avulla Fazer pystyy kehittämään juuri oikeanlaisia tuotteita ja palveluita työikäisille, jotka kaipaavat lisää virtaa arkeensa.

Nykypäivän työelämässä aivot ovat kovilla. Nopeatempoinen ympäristö, tiuhaan vaihtuvat ärsykkeet, herkeämätön työtahti ja jatkuva läsnäolo lähes vuorokauden ympäri kuormittavat aivoja. Yrityksissä ja työyhteisöissä etsitäänkin ahkerasti keinoja vähentää kuormitusta ja tukea työikäisten hyvinvointia. 

Nyt ratkaisua on haettu myös ruuasta: Fazer, Nightingale Health, Nokia ja Työterveyslaitos selvittivät BraVe (brainfood intervention) -tutkimuksessa aivoystävällisen ruokavalion vaikutuksia työikäisten hyvinvointiin, vireyteen ja kognitioon.

”Ruokavalion vaikutuksia työikäisten kognitioon ei ole aikaisemmin tässä laajuudessa tutkittu. Tuoreella tutkimustiedolla on tärkeä rooli, kun kehitämme uudenlaisia tuotteita ja palveluita arjen tarpeisiin,” kertoo Fazerin johtava ravitsemusasiantuntija, ravitsemustieteiden tohtori Marika Laaksonen.

BraVe-tutkimuksen tulokset esitettiin kansainväliselle tiedeyhteisölle lokakuussa 2019 eurooppalaisessa ravitsemuskongressissa. Suomalaiselle medialle ja tutkijoille ne esiteltiin helmikuussa 2020 Helsingissä.

Tutkimuksessa vertailtiin kahta erilaista ruokavaliomallia

BraVe-tutkimukseen osallistui 84 vapaaehtoista toimistotyöntekijää. Tutkimusjakso kesti kahdeksan viikkoa ja sen aikana seurattiin kahden erilaisen ruokavalion vaikutuksia tutkittavien aineenvaihduntaan, fysiologiaan ja kognitiivisista tehtävistä suoriutumiseen.

Ensimmäiset neljä viikkoa tutkittavat noudattivat tyypillistä länsimaista ruokavaliota, joka ei vastannut pohjoismaisia ravitsemussuosituksia esimerkiksi rasvan tai hiilihydraattien laadun suhteen.

Jälkimmäiset neljä viikkoa tutkittaville tarjottiin aivoystävällistä ruokaa. He nauttivat henkilöstöravintolassa Fazerin tarjoamat aivoystävälliset lounaat ja välipalat. Kotiin vietäviksi heille pakattiin tarvikkeet runsaasti kuituja sisältäviin aamiaisiin. Aivoystävällinen ruokavalio toi tutkittavien lautasille lisää kasviksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljaa, kasvipohjaisia rasvoja ja kalaa, ja rasvan ja hiilihydraatin laatu oli siinä tarkkaan harkittu.

Aivoystävällisen ravinnon lisäksi tutkittavat saivat myös ravitsemusneuvontaa ja vinkkejä hyvään ateriarytmiin. Säännöllinen ateriarytmi onkin avain siihen, että aivot pysyvät vireinä koko päivän: ”Syömällä säännöllisesti saat pidettyä verensokerin tasaisena, mikä on erityisen tärkeää aivojen toiminnan ja vireystilan kannalta. Hyvä aamiainen tukee aamupäivän kognitiivisia toimintoja, ja terveelliset välipalat pitävät vireinä iltapäivällä,” Marika Laaksonen kertoo. ​

Tarkkaa seurantaa älylaitteilla, tehtävillä ja ruokapäiväkirjalla

Tutkittavien hyvinvointia seurattiin tutkimuksen aikana tiiviisti. Käytössä oli Nokian tarjoama älyrintapanta, joka mittasi kuormittumista ja palautumista, ja aineenvaihduntaa seurattiin Nightingale Healthin toteuttamilla verianalyyseilla.

Kognitiivista suoriutumista selvitettiin Työterveyslaitoksen järjestämillä testeillä, joiden lisäksi tutkittavat tekivät omatoimisesti kognitiota mittaavia tehtäviä. Lisäksi he pitivät ruokapäiväkirjaa, joiden avulla seurattiin, kuinka huolellisesti he noudattivat aivoystävällistä ruokavaliota.

Aivoystävällinen ruokavalio virkisti ja paransi kognitiivista suoriutumista 

Parhaiten aivoystävällistä ruokavaliota noudattaneet paransivat suoritustaan keskittymiskykyä ja kognitiota mittaavissa testeissä ja tunsivat itsensä aamuisin muita tutkittavia virkeämmiksi ja palautuneemmaksi. 

Aivoystävällinen ruokavalio oli hyväksi myös sydän- ja verisuoniterveydelle: se laski LDL-kolesterolin ja muiden aivojen hyvinvoinnille haitallisten rasvayhdisteiden pitoisuuksia verenkierrossa.  

Testaa aivoruokaa kotona!

BraVe-tutkimusta varten ravitsemusasiantuntijamme suunnittelivat helppoja ja herkullisia aivoystävällisiä välipaloja ja ruoka-annoksia.

Nyt tutkittua aivoruokaa pääsee testaamaan kuka vain: olemme koonneet Fazer Brainhow -pakettiin aivoystävällisiä aamu- ja välipalatuotteita, sekä reseptivihon, jonka avulla voit helposti loihtia aivoystävällisen ruokavalion omassa keittiössäsi.

Fazer Brainhow -paketti on nyt saatavilla Fazeri Storesta. Ole nopea, sillä paketteja on saatavilla vain rajallinen määrä rajoitetun ajan!

Aivoystävällisiä tuotteita löydät myös useimmista suomalaisista ruokakaupoista

Fazerin tutkitusti aivoystävälliset tuotteet tunnistat omassa ruokakaupassasi Fazer Brainhow® -tunnuksesta.

Uusimpana tulokkaana valikoimaan ovat saapuneet Fazer Juuresleivät, joissa kolmasosa jauhoista on korvattu kasviksilla, ja joiden suolamäärää laskettiin Fazer Brainhow -merkin myötä.