Onko vatsasi herkkä? Ratkaisu voi löytyä FODMAP-ruokavaliosta. Näiden vinkkien avulla voit ottaa haltuun FODMAP-ruokavalion ja kokeilla, sopiiko se sinulle ja vatsallesi.

  1. Mikä ihmeen FODMAP?

FODMAP-ruokavalion tarkoituksena on vähentää ravinnosta saatavia FODMAP-hiilihydraatteja, joita on muun muassa omenassa, kukkakaalissa, hunajassa, pavuissa, sipulissa ja manteleissa korkeita määriä. FODMAP-ruokavaliossa FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruoat vaihdetaan tuotteisiin, joissa FODMAP:ia on vähän tai ei lainkaan.

  1. Kenelle FODMAP-ruokavalio sopii?

Jos kärsit usein vatsanväänteistä tai sinulla on todettu ärtyvän suolen oireyhtymä, voit saada helpotusta ruokavalion vaihdoksesta. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) voi ilmetä vatsan turvotuksena, tukalana olona vatsassa tai ummetuksena.

  1. Tutustu ja testaa

Tutustu ensin FODMAP-ruokavalioon sopiviin raaka-aineisiin ja kerää kasa reseptejä. Esimerkiksi Fazerin Vatsaystävälliset -tuoteperheen leivistä syntyy maukkaita aamiaisia ja välipaloja. Kun tiedät, mitä ruokavalioon kuuluu, on helpompi aloittaa sen noudattaminen.

Kokeile vaikka herkullista raikkaan makuista ruisvoileipää tai gluteenitonta mansikkaista leipää.

  1. Kokeile kaksi kuukautta

Ruokavalion muutokset vievät aikaa ja kehon reaktio niihin ei näy ihan hetkessä. Anna FODMAP-ruokavaliolle aikaa useampi viikko. kaksi kuukautta.

  • Jos muutokset ruokavaliossa eivät ole tuoneet helpotusta arkeen kahdessa kuukaudessa, pura ruokavalion rajoitukset.
  • Jos tunnet, että ruokavalio sopii sinulle, laajenna sitä askeleittain. Pyri lisäämään ruokavalioosi FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä aineksia yksi kerrallaan. Kokeilemalla löydät ne tuotteet, jotka sopivat sinulle ja tekevät ruokavaliostasi monipuolisemman.