Fazer ottaa käyttöön sataprosenttisesti kierrätysmuovista valmistetun ruokapakkauksen ensimmäisenä Suomessa. Fazerin kakkurullapakkauksissa ei käytetä jatkossa lainkaan uutta muovia vaan pakkaukset valmistetaan kierrätyspulloista saatavasta muovista. Uudistus tarkoittaa, että jopa 1,2 miljoonaa kierrätyspulloa saa vuosittain uuden elämän kakkurasiana.

Kaikki Fazerin kakkurullat (Auringonpaiste, Marianne, Mansikkapaikka, Ihana hetki, Illan hehku ja Taikayö) pakataan jatkossa kierrätyspulloista valmistettuihin muovipakkauksiin. Suomessa on valmistettu tähän mennessä 100-prosenttisesta kierrätysmuovista vain pulloja juomateollisuuden käyttöön sekä osia muihin elintarvikepakkauksiin.

”Annamme vuosittain 1,2 miljoonalle juomapullolle uuden elämän kierrättämällä niitä kakkurasioissamme. On ensimmäinen kerta, kun käytämme pakkauksessa kierrätyspulloista saatavaa muovia”, sanoo Fazer-konsernin pakkauskehitysjohtaja Piia Soininen-Tengvall.

”Kierrätysmuovi on vähän uutta muovia kalliimpaa, mutta haluamme mennä tässäkin ekologisempaan suuntaan. Tämä pakkausuudistus on merkittävä askel meille – olemme edelläkävijä ja näytämme suuntaa koko elintarvikealalla niin Suomessa kuin kansainvälisestikin”, hän jatkaa.

Yksi rasia kahdesta kierrätyspullosta

Kuluttajalle muutoksesta viestii kakkurullapakkauksen etiketissä oleva pullon kuva. Se kertoo pakkauksen olevan sataprosenttisesti kierrätysmuovia. Lanseerauksen alussa tuotteeseen liimataan myös tarra, jossa lukee: “Olin aiemmin juomapullo, nyt kakkurasia”. Uudet pakkaukset ovat kaupoissa 25. lokakuuta.

Uudet kakkurullapakkaukset on valmistettu palautuspulloista saatavasta rPET-muovista eli kierrätetystä polyeteenitereftalaatista, jota syntyy erilaisten erotus-, rouhinta-, pesu- ja laadunvarmistusprosessien jälkeen. Tämä prosessi vie vähemmän energiaa kuin kokonaan uuden muovin valmistaminen. Yhteen kakkurasiaan käytetään noin kaksi puolen litran palautuspulloa, eikä muuta materiaalia tarvita. Tämän muutoksen ansiosta Fazer käyttää 24 000 kiloa vähemmän uutta muovia joka vuosi.

”Pakkausta on usein pidetty välttämättömänä pahana, turhakkeena, joka jää kuluttajan käteen, kun tuote on nautittu. Jos sitä ei olisi, elintarvike ei säilyisi yhtä hyvin, ja syntyisi paljon enemmän ruokahävikkiä”, Soininen-Tengvall kertoo.

52 miljoonaa leipäpussia vähemmän

Fazer on uudistanut leipomotuotteiden pakkauksia vuodesta 2018 alkaen osana vastuullisen pakkaamisen ohjelmaansa. Sen seurauksena pakkausmuovia on vähennetty yli 52 miljoonan leipäpussin verran. Myös kierrätysmateriaalien käyttöä on lisätty ja pakkausten kierrätettävyyttä on parannettu.

”Ohjelman aikana olemme käyneet kaikki Fazer Leipomoiden tuotteet pakkaus pakkaukselta läpi. Muovia on vähennetty ja ohennettu aina, kun se on ollut mahdollista. Olemme vähentäneet kolmessa vuodessa muovin käyttöä 131 000 kiloa”, Soininen-Tengvall toteaa.

Kehitystyön ansiosta 99 prosenttia pakkauksista voidaan nykyisin lajitella kierrätettäväksi.

”Jokaisessa pakkauksessamme on selkokieliset kierrätysohjeet. Emme halunneet pakkauksiin ainoastaan vaikeaselkoisia symboleja, vaan niissä kerrotaan suomeksi ja ruotsiksi, että esimerkiksi leipäpussi lajitellaan muovinkeräykseen ja pussinsulkija metalleihin.”

Tulevaisuudessa entistä useampi pakkaus valmistetaan kierrätetystä materiaalista

Soininen-Tengvall vetää Fazerissa koko konsernin laajuista pakkauskehitysohjelmaa, jossa vastuullisuutta mietitään kokonaisuutena.

”Toivon, että tulevaisuudessa voimme valmistaa leipäpusseja kierrätetystä muovista. Hyvää esimerkkiä voidaan hakea pulloille kehitetystä palautusjärjestelmästä, joka takaa kierrätysmateriaalin turvallisen käytön. Maailmalla on pilottiasteilla tutkimuksia niin kutsutusta kemiallisesta kierrätyksestä, mikä toteutuessaan mahdollistaisi kierrätysmuovia myös leipäpusseille”, Soininen-Tengvall sanoo.

”Kannustamme kaikkia lajittelemaan pakkaukset kierrätykseen. Jotta leipäpussimme voidaan hyödyntää kierrätyksessä parhaalla mahdollisella tavalla, käytämme niissä yhä enemmän kierrätysarvoltaan hyvää LDPE-muovilaatua.”

Vastuullisen pakkaamisen ohjelma:

  • Leipomotuotteiden pakkauksia on uudistettu vuodesta 2018 lähtien osana Fazerin vastuullisen pakkaamisen ohjelmaa: pakkausmuovia on vähennetty kolmen vuoden aikana 131 000 kiloa, joka vastaa yli 52 miljoonaa leipäpussia.

  • Pakkausten kierrätettävyyttä on parannettu siten, että nykyisin 99 prosenttia materiaaleista voidaan lajitella kierrätykseen.

  • Ympäristöystävällisempien materiaalien käyttöä on lisätty, esimerkiksi kaikki metalliset paistonkestävät vuoat on korvattu joko paperisilla tai kartonkisilla.

  • Fazer kehittää myös aivan uudentyyppisiä ekologisia pakkausmateriaaleja. Talvella 2021 yhtiö julkisti leipäpussin, jonka valmistukseen on käytetty kauratuotannon sivutuotteena syntyvää kaurankuorta.

  • Fazer kannustaa kaikkia kuluttajia kierrättämään. Jokaisessa leipomotuotteen pakkauksessa kerrotaan selkokielellä, miten se pitää lajitella.