Ympäri maailmaa syödään hyönteisiä osana ruokavaliota. Joidenkin arvioiden mukaan hyönteisiä syö päivittäin yli 2 miljardia ihmistä. Nyt hyönteisruoka on saapumassa myös länsimaiseen ruokakulttuuriin, kun EU:n uuselintarvikeasetus astuu voimaan vuoden 2018 alusta. Fazer tutkii mahdollisuutta tuoda hyönteisleipä kauppoihin lain muututtua.

Maistatimme koekeittiössämme valmistettuja hyönteisleipiä vapaaehtoisilla. Leipien maku yllätti testaajat positiivisesti.

Hyönteisruuan etuja ovat sen ekologisuus, eettisyys, monikäyttöisyys ja hyvä ravintosisältö. Esimerkiksi sirkkojen ravintona käytetyn rehun määrä on huomattavan pieni. Lisäksi ne tarvitsevat vain murto-osan siitä vesimäärästä ja maa-alasta, jota suuremmat tuotantoeläimet käyttävät. Niiden ruokkimiseen voidaan käyttää ruokahävikkiä sekä teollisuuden ylijäämälämpöä.

Kasvattamoissa hyönteiset saavat elää luonnonmukaisissa oloissa. Esimerkiksi sirkat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka viihtyvät isoissa parvissa. Kasvaessaan sirkkafarmilla ne saavat elää parvissa ja niiden hyvistä elinolosuhteista pidetään huolta.

Hyönteisissä on paljon hyviä ravintoaineita. Niissä on 70 % proteiinia, kaikki elimistölle välttämättömät aminohapot, runsaasti kalsiumia, kaksi kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa, erinomainen omega-3/omega-6 -suhde sekä B12-vitamiinia.

Yleisimpiä ruokahyönteisiä ovat sirkat ja jauhomadot. Niitä voidaan syödä kokonaisina tai jauhaa jauhoksi. Ruuan proteiinipitoisuutta voidaan kasvattaa hyönteisjauhoa lisäämällä. Sitä voidaan käyttää myös leipien leivonnassa.

Katso videolta, kuinka testaajat reagoivat hyönteisleipiin!