Leipätiedotuksen järjestämästä ensimmäisestä leivän teemaviikosta tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Tähän ajanjaksoon mahtuu monia erilaisia maukkaita teemoja. Leipätiedotuksen vanhoja vuosikertomuksia lukiessani huomasin, että monet kauan sitten esillä olleet teemat ovat edelleen ajankohtaisia.

Terveellinen leipä

Leivän terveellisyys puhutti jo 60-70 –luvulla. Jo tuolloin Suomessa tiedettiin kuidun merkityksestä ja leivän hyvästä ravintoarvosta. Ensimmäisen Leipäviikon teemana oli ”Leipä valmista ruokaa ja aterian perusta”. Leipäviikon julisteissa etenkin 60 – 70 -luvulla pääosaa näyttelee juuri leivän terveellisyys. ”Terveenä leivästä” -teema toistuu useissa vanhoissa julisteissa.  Nämä julisteet herättävät varmasti monessa muistoja ja itsekin muistan nähneeni näitä kouluruokaloiden sekä kouluterveydenhoitajien ja neuvoloiden vastaanotoilla. 

 

80-luvulla kuluttajia alkoi kiinnostaa kuntoiluun ja painonhallintaan liittyvät asiat. Siltä ajalta ovat peräisin sloganit ”Leipä ei lihota” ja ”Leipä keventää ruokavalion”. Tämän päivän tutkimustiedot ovat vahvistaneet edelleen tätä asiaa.

Täysjyväleivän ja ravintokuitujen merkitys tasapainoisessa ruokavaliossa on tieteellisesti katsottuna kiistaton.

Niillä on vahva yhteys mm. hyvään sydänterveyteen, painonhallintaan ja suolen toimintaan. Etenkin viljakuidun saannilla saattaa olla jopa muita kuidunlähteitä suurempi yhteys pienempään kuolleisuuteen. Niinpä ravitsemussuosituksissakin on päädytty suosittelemaan täysjyväviljaa.

Myös 1990-luvulla ravitsemusteemat olivat vahvasti esillä Leipäviikoilla. Leivän ja varsinkin rukiin terveellisyyttä tuotiin esille nostamalla teemoiksi leivän kuidut ja viljan sisältämät vitamiinit sekä kivennäisaineet. Myös hiilihydraateista puhuttiin, joskaan ei niin negatiivisesti kuin sittemmin 2000-luvun karppausbuumin aikana. 

Vaikka uusia ruokatrendejä ilmaantuukin tuon tuosta, niin Leipäviikon teeman mukaisesti hyvät ja herkulliset asiat säilyvät vuosikymmenestä toiseen. Yhä useammat haluavat ostaa esimerkiksi perinteistä 100 % ruisleipää. Toisaalta trendikkäät siemenet ja jyvät maustavat entistä useampia leipiä. Vaihtelua leipien makuun haetaan myös mm. oliiveista, sipulista, aurinkokuivatuista tomaateista tai karpaloista. Nyt haastankin sinut kokeilemaan Leipäviikon kunniaksi jotain uutta leipää!

Nautinnollista Leipäviikkoa toivotellen
Kaisa Mensonen, Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja

p.s. Käy äänestämässä vuosikymmenten paras Leipäviikon juliste ja voita itsellesi Jopo! 

 

Tervetuloa Pala Fazeria -blogin pariin! 
Tämä sisältö on osa blogisarjaa, jossa kerromme uusimmat Fazer-uutiset, raotamme verhoa kulisseihin ja nostamme esiin uusia ilmiöitä makujen maailmasta. Äänessä ovat fazerilaiset ja välillä tarinoimassa ovat myös vieraskynäkirjoittajat. Täältä löydät lisää Pala Fazeria -blogikirjoituksia.