Digitaalisuus on mullistanut arjen. Oletko huomannut, kuinka paljon aivosi joutuvat pinnistelemään päivän aikana? Heti aamulla herätessäsi selaat puhelimella uutisia, somea ja sähköpostia. Viestejä tuuttaa monesta eri kanavasta läpi päivän, ja työ vaatii multitaskaamista. Elämä on muuttunut hektisemmäksi, mutta aivomme eivät ole vielä lainkaan sopeutuneet tähän rytmiin. Mikä avuksi? Tietenkin aivoruoka, brainfood!

Tulevaisuudessa muutosvauhdin ennustetaan olevan eksponentiaalinen, eli se vain kiihtyy jatkuvasti hyppäyksittäin. Työtä tehdään entistä enemmän virtuaalisissa ympäristöissä, jolloin työn ja vapaa-ajan raja-aidat hämärtyvät entisestään. Luovuus ja ongelmanratkaisutaito korostuvat, kun tekoäly ottaa rutiinitehtävät hoitaakseen. Lapset ja opiskelijat opettelevat jatkuvasti uusia tapoja hyödyntää tietotekniikkaa ja verkon mahdollisuuksia. Seniorit haluavat nauttia aktiivisesta elämäntyylistään niin pitkään, kuin mahdollista.

Jotta voit pysyä muutosvauhdissa mukana, sinun on kyettävä jatkuvasti oppimaan uutta, koko elämäsi ajan. Joudut jatkuvasti mukautumaan uusiin toimintatapoihin ja -menetelmiin. Se tuo kovia vaatimuksia aivoillemme. Tulevaisuudessa olemme vieläkin riippuvaisempia aivojemme oppimis- ja mukautumiskyvystä, muistin toiminnasta ja stressihallinnasta.  

Fazer Brainhow -tutkimusohjelma kehittää uusia aivoystävällisiä ruokainnovaatioita

Kahvi ja makeat välipalat tuovat hetkellistä buustia, mutta ne eivät riitä pitämään yllä tarvitsemaasi kognitiivista toimintakykyä läpi päivän. Jotta aivosi jaksavat pinnistellä ja pysyä kunnossa, ne tarvitsevat riittävästi laadukasta, ravinnerikasta ravintoa, liikuntaa ja lepoa. Omasta hyvinvoinnista on tärkeää huolehtia kokonaisvaltaisesti, niin kehon kuin aivojenkin osalta.

Fazer haluaa alansa vastuullisena innovaattorina vastata näihin haasteisiin Fazer Brainhow -ohjelman avulla. Vuonna 2016 perustettu ohjelma on tutkinut tieteellisesti ruoka-aineiden merkitystä aivojen toimintaan. Yhteistyötä tehdään yliopistojen, tutkijoiden, start-upien ja muiden yritysten kanssa.

– Tutkijamme ovat selvittäneet, mitkä ruoan ainesosat auttavat aivojamme pysymään skarppeina pitkään. Tätä tietämystä sekä reseptiikkaosaamistamme hyödyntämällä kehitämme nyt leipomotuotteita, jotka ravitsevat aivojamme juuri oikealla tavalla, kertoo Fazer Bakeryn Senior Brand Manager Inari Marttinen.

Herkulliset Brainfood-leipomotuotteet tulossa kauppoihin lähitulevaisuudessa

Brainfood-tuotteiden aivoja hellivät ainesosat tulevat luonnon antimista, kuten kotimaisista täysjyväviljoista, marjoista, vihanneksista, pähkinöistä ja siemenistä.

– Tuotteiden on paitsi maistuttava herkullisilta, myös sisällettävä riittävästi aineksia, jotka antavat vireyttä pitkäksi aikaa. Vitamiinien, mineraalien ja rasvojen oikeanlainen pitoisuus on tärkeä. Niitä saadaan luonnon omista raaka-aineista, Marttinen selvittää.

Brainfood-tuotteet edistävät keskittymiskykyä ja vireyttä sekä edesauttavat kallisarvoisten aivohermosolujen suojaamista.   

Niissä on vähän suolaa ja tyydyttyneitä rasvahappoja, mikä on mannaa myös sydämelle.

Ja mikä parasta, Brainfood-leipomotuotteet on todella helppo sisällyttää osaksi normaalia päivittäistä ruokavaliota. Ensimmäisiä Brainfood-tuotteita on odotettavissa kauppojen hyllyille lähitulevaisuudessa. Pysy kuulolla!