Ruis ja ruisleipä ovat suomalaisille rakkaita asioita. Ruis on voiman symboli suomalaisessa kansanperinteessä. Perinteinen ruisleipä on kuitua ja monipuolista ravintoa herkullisessa muodossa.

Rukiin perimätieto vahvistettu oikeaksi

Rukiin terveysvaikutuksia on tutkittu tieteellisesti jo lähes 20 vuotta. Tutkimukset todistavat ruisleivän monipuoliseksi terveyden lähteeksi. Rukiin kuitupitoisuus on huippuluokkaa, eikä se ole mitä tahansa kuitua: rukiin kuidun mukana saamme suuren joukon vitamiineja, kivennäisaineita ja muita terveellisiä aineita.

Runsaskuituinen täysjyväruisleipä tekee hyvää suoliston terveydelle parantamalla vatsan toimintaa. Rukiissa on paljon kuitua eli imeytymättömiä hiilihydraatteja. Kuitua on kahdenlaista, liukoista ja liukenematonta, ja rukiissa on näitä molempia. Kuiduista ei saa juurikaan kaloreita.

Leipä toimii aamupalana, välipalana, iltapalana, alkupalana, aterian osana, jälkiruokana tai kokonaisena ateriana. Leipä voi olla maun tuoja, kuorrute tai kulho – keksi itse lisää!

Ruisleivässä on rukiin kuidun lisäksi paljon sen mukana tulevia mineraaleja ja vitamiineja. Ruisleipä jossa on yli 10 prosenttia kuitua, on hyvä B1-vitamiinin, foolihapon, raudan, sinkin, magnesiumin ja kaliumin lähde.

Suomalainen rukiista jauhettu leipävilja on lähes poikkeuksetta täysjyväruista. Suomalainen ruisleipä leivotaan perinteisillä menetelmillä hapatetusta taikinajuuresta. Hapantaikina tuo ruisleipään oman jäljittelemättömän makunsa.

Pro ruis suomalaisen rukiin puolesta

Fazer Leipomot, Fazer Mylly ja Boreal Kasvinjalostus ovat perustaneet Pro ruis -yhdistyksen, joka aikoo nostaa rukiinviljelyn uudelle tasolle Suomessa.

Rukiin kokonaissato Suomessa ei vastaa tällä hetkellä leipomoalan yritysten kysyntää. Pro ruis -yhdistyksen perustajat uskovat, että koko arvoketjun yhteistyötä lisäämällä rukiin riittävyyteen liittyvä haaste on mahdollista ratkaista. Tavoitteena on nostaa rukiin viljely Suomessa uudelle tasolle viljelyn edellytyksiä parantamalla.

Lue lisää Pro ruis -yhdistyksen toiminnasta