Fazer haluaa osaltaan vaikuttaa ihmisten terveyteen ja siirtyy leipomoissaan käyttämään jodioitua suolaa vuoden 2016 alusta alkaen. Fazer Food Services, joka vastaa noin 600 ravintolasta Suomessa on käyttänyt jodioitua suolaa kautta aikojen.

Miksi suolassa pitää olla jodia?

Jodi on ihmisille välttämätön hivenaine, jota on Suomen maaperässä hyvin vähän. Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien valmistukseen ja kilpirauhasen normaaliin toimintaa sekä sikiön ja lapsen normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Suomessa alettiin lisätä jodia 1950-luvulla ruokasuolaan ja sillä saatiinkin väestön jodinsaanti parannettua ja jodinpuutoksesta johtuva struuma hävisi miltei kokonaan. Jodin luontaisia lähteitä ovat maitovalmisteet, kala ja kananmunat.

Ravitsemus- ja terveysviranomaisten mukaan suomalaisten jodin saantia on syytä parantaa. Jodioidun suolan käyttö kotona on vähentynyt ja se näkyy suomalaisten jodin saannissa.

Miksi Fazer Leipomot käyttää jodioitua suolaa?

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suositti alkuvuodesta 2015, että koko elintarviketeollisuus ja erityisesti leipomot siirtyisivät jodioidun suolan käyttöön. Fazer oli selvitellyt tätä mahdollisuutta jo aiemmin, joten päätös siirtyä käyttämään jodioitua suolaa leipomoissa oli helppo tehdä. Raaka-aineen vaihtamiseen liittyy aina paljon testaamista ja koeleivontaa. Pakkausmerkintöjen muuttaminen on myös aikaa vievä toimenpide. Leipomotuotepakkauksiin merkintä jodioidusta suolasta tehdään vaiheittain.

Fazerin ravintoloissa suola on jodioitua

Fazer Food Servicesin ravintoloissa käytetään ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa pääsääntöisesti jodioitua suolaa. Tällä hetkellä (2015) yli 85 % kaikesta Fazer Food Servicesin käyttämästä suolasta on jodioitua. Jodioimatonta erikoissuolaa, esimerkiksi merisuolaa käytetään mm. graavauksessa tai vastaavissa erityistilanteissa. Kun tuoteselosteissamme lukee ”suolaa”, sillä tarkoitetaan jodioitua ruokasuolaa. Jos ruokalajissa käytetään jotain erikoissuolaa, se lukee omalla nimellään, kuten ”merisuolaa”.

Mitä jokainen voi itse tehdä?

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan käyttämään jodioitua suolaa kotona ja ruokapalveluissa. Suolan käyttöä ei pidä lisätä, mutta kannattaa käyttää tavallista jodioitua ruokasuolaa jodioimattomien erikoissuolojen sijasta. Ruokavalio, joka noudattaa ravitsemussuositusten ohjeita maitovalmisteiden ja kalan käytöstä myös tukee riittävää jodin saantia.