Fazer on moderni ja vastuullinen ruokatalo, joka haluaa osaltaan vaikuttaa ihmisten terveyteen. Kehitämme tuotteitamme jatkuvasti, jotta ne auttavat ihmisiä ja ympäristöä voimaan hyvin. Leipä on yksi merkittävistä suolan lähteistä suomalaisten ruokavaliossa, ja jodioitu suola taas yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Siksi Fazer Leipomot leipoo Suomessa tuotteisiinsa vain jodioitua suolaa.

Jodi on ihmisille välttämätön hivenaine. Suomen maaperässä jodia on varsin vähän ja siksi suomalaisten jodinsaantia on kohennettu lisäämällä ruokasuolaan jodia. Hyviä jodin lähteitä ovat myös maitotuotteet, kala ja kananmuna.  

Miksi jodioitu suola on hyväksi? 

Ihmisen elimistö tarvitsee jodia kilpirauhasen normaaliin toimintaan ja kilpirauhashormonien valmistukseen. Raskauden aikana jodia tarvitaan sikiön kehitykseen, ja se on tärkeää myös lapsen normaalille kasvulle ja kehitykselle.  

Suomessa jodia alettiin lisätä ruokasuolaan 1950-luvulla. Näin saatiinkin väestön jodinsaantia parannettua, ja suomalaisia jodinpuutoksen takia vaivannut struuma hävisi ruokasuolan jodioimisen myötä miltei kokonaan.  

Tällä hetkellä suomalaisten jodinsaanti on keskimäärin riittävää tai lähes riittävää. Kansainvälisesti vertaillen suomalaiset saavat kuitenkin ravinnostaan edelleenkin varsin vähän jodia. Siksi suomalaisten jodinsaantia on ravitsemus- ja terveysviranomaisten mukaan edelleen syytä parantaa. 

Miksi Fazer Leipomot käyttää jodioitua suolaa? 

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suositti vuonna 2015, että koko elintarviketeollisuus ja erityisesti leipomot siirtyisivät jodioidun suolan käyttöön.  

Fazer Leipomoissa on käytetty ainoastaan jodioitua suolaa vuoden 2016 alusta lähtien. Tällä on merkitystä, koska viljatuotteiden tiedetään olevan yksi merkittävimmistä suolanlähteistä suomalaisten ravinnossa, ja jodioitua suolaa sisältävät leivät ovat siten yksi merkittävimmistä jodin lähteistä. 

Miten omaa jodinsaantia voi lisätä? 

Ruokasuolaksi kannattaa kotona valita jodioitu suola, jodioimattomien erikoissuolojen sijaan. Näin suositellaan myös suomalaisissa ravitsemussuosituksissa. Koska liiallinen suolansaanti on terveydelle haitallista, ei suolan käyttöä pidä jodin takia kuitenkaan lisätä.