Maailmalla kohistaan nyt paahtoleivästä ja tuunatut toastit ovat löytäneet tiensä ihmisten sydämiin ja ravintoloiden ruokalistoille saakka. Jenkeissä virinnyt paahtoleipäinnostus haastaa kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusia makuyhdistelmiä. Paahtoleipä taipuu moneksi ja jokaiselle löytyy oma suosikki arkeen tai juhlaan. Millaisen toastin itse tuunaisit? 

Kuuma paahtoleipätrendi lähti leviämään vuosi sitten San Fransiscosta, jossa paikallinen kahvilanpitäjä Giulietta Carrell nosti paahtoleivän parrasvaloihin. Paahtoleipäinnostus levisi kulovalkean tavoin USA:ssa ja pian paahtoleipää oli eri muodoissa tarjolla trendikahviloiden ruokalistoilla kautta maan. Syntyi hauskoja paahtoleipään keskittyneitä kahviloita (Artisanal toast -bar) ja erilaisin täyttein tuunattuja versioita arkipaahtoleivästä.

Paahtoleipävillityksen juju on tuttuus, herkullisuus, ja yksinkertaisuus. Tähän trendiin osaa ja voi kuka tahansa tarttua! Paahtoleipää voi sujuvasti muunnella huomioiden eri sesongit, paikallisen ruokakulttuurin tai eksoottiset tuulahdukset maailmalta. Trendi linkittyy luontevasti myös katuruokailmiöön – näemmekö tuunattuja toasteja pian Suomenkin ravintolapäivissä?

Fazer toi paahtoleivän Suomeen 1966

Leivän paahtamista pidetään antiikin roomalaisten keksintönä. Kuivasta leivästä saatiin maukkaampaa, kun sitä paahdettiin joko kuumalla kivellä tulen vieressä tai pideltiin tulen päällä grillitikun tai halsterin tapaisilla apuvälineillä. Latinankielinen sana tostum tarkoittaa paahtunutta. Sähkökäyttöinen leivänpaahdin kehitettiin vuonna 1893 ja valmiiksi viipaloitu leipä tuli Yhdysvalloissa markkinoille vuonna 1928, minkä jälkeen leivänpaahdinten myynti lähti hurjaan nousuun.

Fazer toi Suomeen valmiiksi viipaloidun ja erityisesti paahtamiseen tarkoitetun leivän vuonna 1966. Fazer Paahto Vehnä oli ensimmäinen tuote ja se saavutti suuren suosion kuluttajien keskuudessa, pian valikoima kasvoi Fazer Paahto Täysjyvä -leivällä. Nykyään Fazer Paahto -perheeseen kuuluu laaja valikoima herkullisia ja ravitsevia paahtoleipiä. Yhteistä niille ovat erinomaiset paahto-ominaisuudet, jotka saavat leivän paahtumaan ihanan rapeaksi, mutta sisältä mehukkaan pehmeäksi.

Katso herkulliset Fazer Paahto -reseptit

Pohjoismaisia paahtoleipäruokia

 • Paahtoleipä kuuluu ruotsalais-suomalaisessa perinteessä olennaisesti rapujuhliin.
 • Grillikioskien klassikko on porilainen, joka koostuu kahdesta paahtoleivän palasta, niiden välissä olevasta sentin paksusta makkarasiivusta, raa’asta sipulista, kurkkusalaatista, sinapista ja ketsupista. Porilaisen keksivät 1950-luvulla Helsingin yliopiston Satakuntalaisen Osakunnan opiskelijat.
 • Menneiden vuosikymmenten suomalaissuosikkeja ovat muun muassa kappelileipä, jossa on kananmunaa ja kinkkua ja metsästäjänleipä, jonka päällä on lihapihvi, sieniä ja juustoa. 
 • Ruotsalaiskokki Tore Wretman kehitti 1950-luvulla klassikkoannoksen Toast Skagen, jossa on katkarapumajoneesia paahtoleivällä. Se on saanut nimensä tanskalaisesta Skagenin kaupungista, vaikkei Tanskassa tällaista ruokalajia syödäkään. 
 • Ruotsalaisklassikko on oopperalaulajan mukaan nimetty Toast Pelle Janzon, jolla on häränfilettä, raaka keltuainen, siianmätiä ja punasipulia.
 • Oopperaleipä on paahtoleivän pala, jolla on jauhelihapihvi ja paistettu muna. Resepti on perimätiedon mukaan peräisin tukholmalaisesta Operakällaren-ravintolasta. Ruotsissa sitä kutsutaan pariisilaisleiväksi, Parisare tai parisersmörgås. 
 • Ruotsalaista perua on myös voileipäkakku, jonka leipuri Gunnar Sjödahl keksi vuonna 1965. Ruotsissa on vuodesta 2012 vietetty Smörgåstårtans dagia keksijän syntymäpäivänä 13. marraskuuta.

Eurooppalaisia toast-herkkuja

 • Mannermainen aamiainen eli Continental breakfast sisältää croissantin tai vaaleaa paahtoleipää ja voita, marmeladia, juustoa, kahvia tai teetä. Joissain Euroopan maissa aamiaispaahtoleivän päälle kuuluu pähkinäsuklaalevite. Paahtoleipä kuuluu olennaisena osana Brittein saarten tukevaan Full brekfastiin.
 • Soldiers on brittien suosima aamiaisruoka. Siinä paahtoleivästä leikataan pitkulaisia siivuja, joita dipataan pehmeäksi keitetyn kananmunan keltuaiseen. Myös uppomunat tarjoillaan usein paahtoleivän päällä. Welsh rarebit on paahtoleivästä, juustosta ja maustekastikkeesta tehty lämmin voileipä, joka löytyy jo 1700-luvun keittokirjoista.
 • Ranskassa sipulikeiton päällä tarjoillaan aina paahdettua leipää. Tuhti Croque Monsieur on grillattu kinkku-juustovoileipä, täydellinen lohturuoka.

Amerikkalaiset klassikot

 • BLT-sandwich on paahtoleivästä valmistettava klassikkovoileipä, jonka nimi tulee sanoista bacon, lettuce ja tomato.
 • Etelävaltioiden erikoisuus Texas toast on tavallista paksummaksi siivutettua paahtoleipää, joka voidellaan molemmin puolin ennen paahtamista. 
 • Kun amerikkalaiset puhuvat ranskalaisesta paahtoleivästä, French toast, he tarkoittavat köyhiä ritareita. Tämä kaikilla mantereilla tunnettu herkku valmistetaan paistamalla voissa kuivuneita leivän tai pullan siivuja, joita on ensin liotettu maidossa. Ranskalaiset itse kutsuvat köyhiä ritareita ”menetetyksi leiväksi”, Pain perdu.

Lähteet: Fazer, Wikipedia