Fazer Sirkkaleipä tarjoaa mahdollisuuden tutustua hyönteisruokaan helposti. Leipää syödään joka päivä ja leipä on helppo tapa tutustua uuteen ja osin jännittäväänkin tulevaisuuden ruokaan. Fazer Sirkkaleipä on herkullinen ja ravinteikas tuoreleipä. Sirkkajauhoa sisältävä Fazer Sirkkaleipä on proteiinin lähde. Hyönteiset sisältävät yleisesti myös hyviä rasvahappoja, kalsiumia, rautaa ja B12-vitamiinia. Alta löydät vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin liittyen Sirkkaleipään.

TUOTE

Q: Mitä hyönteisiä Fazer Sirkkaleipä sisältää?
A: Kasvatettuja hollantilaisia kotisirkkoja, jotka on kuivattu ja jauhettu jauheeksi. Sirkkajauho lisätään taikinaan leivän leivonnan yhteydessä.

Q: Miltä Sirkkaleipä maistuu?
A: Fazer tuotteissa herkullinen maku on aina tärkein ominaisuus, niin myös Sirkkaleivässä. Sirkkajauho on maultaan mietoa, eikä Sirkkaleivän maku eroa paljonkaan muilla jauhoilla tehdyistä tuotteista. Sirkkaleipä on rouheinen sekaleipä.

Q: Näkyvätkö sirkat tuotteessa?
A: Sirkat eivät näy tuotteessa. Ne ovat tuotteessa jauhettuna. Sirkkaleivässä on runsaasti auringonkukan-, pellavan- ja seesaminsiemeniä. Ne tekevät siitä rouheisen.

Q: Miten Sirkkaleipä erottuu/erotetaan myymälässä perinteisistä viljapohjaisista leivistä?
A: Sirkkaleipäpussi on vaalean vihreä ja siinä on erottuva iso sirkan kuva päällä. Lisäksi tuote on nimetty Sirkkaleiväksi. Sirkkaleivät myydään erillisestä myyntitelineestä.

Q: Paljonko Sirkkaleivässä on sirkkajauhoa?
A: Yhdessä Fazer Sirkkaleivässä on noin 70 kotisirkkaa jauhettuna, mikä vastaa noin 3 % leivän raaka-aineesta. Sirkat ovat kuivattuja, ja ne ovat raaka-aineena hyvin kevyttä.

Q: Mistä Fazer Sirkkaleivässä käytettävät sirkat ovat peräisin?
A: Käytämme Hollannissa kasvatettuja sirkkoja. Suomessa sirkkoja ei vielä tuoteta riittävän suuressa mittakaavassa, jotta sirkkajauhetta riittäisi leipiemme valmistukseen. Tällä hetkellä hollantilaisella toimittajallamme on myös kotimaisia toimittajia laaja-alaisempi ja pidempi kokemus kotisirkkojen kasvattamisesta elintarvikekäyttöön. Hollannissa hyönteisruoka on ollut sallittua jo useiden vuosien ajan.
Jatkossa tavoitteenamme on siirtyä kotimaiseen sirkkaan, kunhan sen laatu, hinta ja saatavuus ovat kunnossa. Haluammekin kannustaa kotimaisia toimijoita ryhtymään hyönteisten kasvattajiksi.

Q: Mistä muut Sirkkaleivän ainekset ovat peräisin?
A: Fazer Sirkkaleipä -pussissa on Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu merkkinä siitä, että Sirkkaleipä on valmistettu suomalaisesta viljasta kotimaisella työllä.

Q: Onko Sirkkaleivässä allergeeneja?
A: Hyönteiset eivät kuulu nykyisen lainsäädännön allergeenilistalle. EFSA (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) on kuitenkin arvioinut mm. hyönteisten allergeenisuutta ja saattaa olla, että äyriäisille, nilviäisille ja pölypunkeille allergiset henkilöt voivat saada reaktion myös hyönteisistä. Olemme myös saaneet tietoomme, että äyriäisille (mm. katkaravuille) allerginen henkilö sai allergisen reaktion syötyään Sirkkaleipää.

Evira onkin ohjeistanut pakkauksiin laitettavan kyseisen varoituksen, joten Fazer Sirkkaleipä -pussipakkauksessa on selkeästi kerrottu näistä allergeeneista seuraavasti: Hyönteiset voivat aiheuttaa ristiallergioita henkilöille, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja/tai pölypunkeille. 

Q: Mitkä ovat Sirkkaleivän ravintoarvot?
A: Sirkkaleivän ravintoarvot per 100 g ovat energiaa 1110 kJ/264 kcal, rasvaa 7,5 g, josta tyydyttynyttä 1 g, hiilihydraatteja 37 g, josta sokereita 0,4 g, kuitua 4,7 g, proteiinia 11 g ja suolaa 1,3 g.

Viipaletta (30 g) kohden ravintoarvot ovat energiaa 333 kJ/79 kcal, rasvaa 2,3 g, josta tyydyttynyttä 0,3 g, hiilihydraatteja 11 g, josta sokereita 0,1 g, kuitua 1,4 g, proteiinia 3,3 g ja suolaa 0,4 g.

Q: Onko Sirkkaleipä maidoton ja laktoositon?
A: Sirkkaleipä on sekä maidoton että laktoositon.

Q: Onko Sirkkaleipä runsaskuituinen?
A: Sirkkaleipä ei ole runsaskuituinen mutta se on kuidun lähde. Sirkkaleivässä on kuitua 4,7 g per 100 g.

Q: Miten varmistetaan, että Fazer myymäläleipomoiden muissa leivissä ei ole hyönteisjauhoa?
A: Sirkkajauhoa käsitellään myymäläleipomossa samalla tavoin kuin allergeenejä. Sirkkajauho pidetään erillään muista raaka-aineista, työvälineet, pöytätasot ja muut pinnat puhdistetaan huolellisesti hyönteisleipien valmistuksen jälkeen, ja valmiit tuotteet pidetään erillään muista tuotteista.

HYÖNTEISRUOKA JA HYÖNTEISET

Q: Milloin hyönteisruoka on tullut lailliseksi Suomessa?
A: Maa- ja metsätalousministeriö teki syyskuussa 2017 (20.9.2017) päätöksen, jonka mukaan kokonaiset hyönteiset sallitaan Suomessa elintarvikkeina. Elintarviketurvallisuusviranomainen Evira on laatinut ohjeet hyönteisten kasvatuksesta, myynnistä, käytöstä muissa elintarvikkeissa sekä pakkausmerkinnöistä yhteistyössä toimijoiden (kasvattajat, elintarviketeollisuus) ja valvojien kanssa.

Q: Miksi kaikissa EU maissa ei saa myydä hyönteisruokaa laillisesti?
A: EU-maat tulkitsevat voimassa olevaa lainsäädäntöä eri tavalla. Vain osa EU-maista on tulkinnut asetusta siten, että kokonaisten hyönteisten myyminen on mahdollista. Suomen lisäksi hyönteisruuan myymisen ovat sallineet mm. Hollanti, Belgia, Itävalta, Tanska ja Englanti.

Q: Mikä on hyönteisruuan etu?
A: Hyönteiset/sirkat ovat erittäin ravinteikkaita. Niissä on jopa 70 % proteiinia, hyvä rasvahappokoostumus, runsaasti kalsiumia, rautaa ja B12-vitamiinia.
Hyönteiset kuormittavat vähemmän ympäristöä ja niiden tarvitsema rehumäärä on huomattavan pieni. Lisäksi ne tarvitsevat vain murto-osan vedestä ja maa-alasta. Sirkkojen kasvattaminen on vaihtoehtoinen tai rinnakkaiselinkeino maanviljelijöille ja se voi tuoda elinvoimaa maaseudulle.

Käyttämämme hyönteiset saavat elää kasvattamoissa luonnonmukaisissa oloissa. Sirkat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka viihtyvät isoissa parvissa. Kasvaessaan sirkkafarmilla ne saavat elää parvissa ja niiden hyvistä elinolosuhteista pidetään huolta. Ne saavat kaiken tarvitsemansa lämmön, tilan ja ruuan.
Hyönteisruoka on monikäyttöistä. Hyönteisiä voidaan syödä kokonaisina esim. paistettuna tai friteerattuna sekä käyttää hyönteisjauhona.

Q: Mitkä asiat tekevät hyönteisruuasta ilmaston kannalta hyvän valinnan?
A: Sirkkojen tarvitsema rehumäärä on huomattavan pieni ja ne pystyvät hyödyntämään syömänsä ruuan hyvin kasvamiseen.

Sirkat tarvitsevat vain vähän vettä ja maa-alaa. Veden säästöllä on monia ympäristöetuja. Raakaveden hankinta- ja puhdistustarve vähenee, jäteveden käsittelytarve vähenee, veden pumppaamiseen tarvittavan energian määrä vähenee ja lämpimän veden säästö tuo huomattavia säästöjä myös energian kulutuksessa.

Q: Mitä vaiheita sirkkojen kasvatukseen ja jauheen valmistukseen kuuluu?
A: Sirkat kasvatetaan elintarvikekelpoisessa kasvatustilassa, käyttäen tarkasti määriteltyä rehua. Täysikasvuiset sirkat pakastetaan ja kuumennus käsitellään. Tämän jälkeen ne pakastetaan uudestaan ja kuivataan pakkaskuivauksen avulla, jolloin niiden maku säilyy mahdollisimman neutraalina. Kuivatut sirkat jauhatetaan. Jauhetta käytetään leivän raaka-aineena.

TUOTEKEHITYS JA INNOVAATIOT

Q: Mistä idea hyönteisleivästä syntyi? Millainen kehityskaari Sirkkaleivällä on takanaan?
A: Hyönteisleipä syntyi Fazerin sisäisen projektitiimin toimesta. Aloitimme kehitystyön kesällä 2017. Hyödynsimme vahvaa kuluttajanäkemystämme sekä parhaimpia tuotekehitysresurssejamme. Olimme alun perin suunnitelleet lanseerauksen vuoden 2018 puolelle, mutta uuden laintulkinnan myötä toimme tuotteen ketterästi markkinoille jo tänä vuonna.

Q: Miten ja millä aikavälillä jakelu laajenee tästä – eli koska Sirkkaleipä löytyy kaikkien myymäläleipomoista?
A: Riippuu kuluttajakysynnästä ja raaka-aineen saannosta.

 

LÄHTEET:

Lisätietoa Eviran sivuilta
www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/elintarvikeryhmat/hyonteiset/

MMM:n sivuilla aiheeseen liittyvä tiedote syyskuulta 2017
http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suomi-sallii-hyonteisten-paasyn-elintarvikemarkkinoille

EFSA:n riskinarviointi aiheesta:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2015.4257/epdf

Turun Yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimus:
www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/Sivut/suomalaiset-ovat-kiinnostuneita-hyonteisruoasta%E2%80%93hyonteiset-halutaan-lautaselle-jauhettuna.aspx