Fazer Sirkkasämpylät ovat maukkaita ja muhkeita runsasproteiinisia sämpylöitä. Sirkkasämpylä sisältää kokonaisista, kasvatetuista ja kuivatuista sirkoista jauhettua sirkkajauhoa, kotimaista vehnää ja ruista, härkäpapuproteiinia sekä siemeniä. Sämpylät leivotaan Fazerin Lappeenrannan leipomossa. Yhdessä pussissa on kaksi Sirkkasämpylää. Alta löydät vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin liittyen Sirkkasämpylään!

Q: Mitä hyönteisiä Fazer Sirkkasämpylä sisältää?
A: Kasvatettuja hollantilaisia ja suomalaisia kotisirkkoja ja/tai kaksitäpläsirkkoja, jotka on kuivattu ja jauhettu jauheeksi. Sirkkajauho lisätään taikinaan leivän leivonnan yhteydessä. Tällä hetkellä noin 1/3 sirkkajauhosta on suomalaista. Tavoitteenamme on käyttää ainoastaan kotimaista sirkkajauhoa, kun sen saatavuus ja laatu ovat kunnossa.

Q: Miltä Sirkkasämpylä maistuu?
A: Fazer tuotteissa herkullinen maku on aina tärkein ominaisuus, niin myös Sirkkasämpylässä. Sirkkajauho on maultaan mietoa, eikä Sirkkasämpylän maku eroa paljonkaan muilla jauhoilla tehdyistä tuotteista. Sirkkasämpylä on muhkea ja hyvänmakuinen leipä.

Q: Näkyvätkö sirkat 
Sirkat eivät näy tuotteessa. Ne ovat tuotteessa jauhettuna. Sirkkasämpylässä on myös auringonkukan- ja pellavansiemeniä. Ne tekevät sämpylästä rouheisen sekä tuovat sämpylään lisää proteiinia.

Q: Miten Sirkkasämpylä erottuu/erotetaan myymälässä perinteisistä viljapohjaisista leivistä?
A: Sirkkasämpyläpussi on vaalean vihreä ja siinä on erottuva iso sirkan kuva päällä.  Lisäksi tuote on nimetty Sirkkasämpyläksi.

Q: Miksi leivässä käytetään juuri sirkkoja, eikä jotakin muita hyönteisiä?
A: Sirkkajauho on miedon makuista, joten se sopii erinomaisesti herkullisen leivän leivontaan. Meillä on hyvät kokemukset sirkkajauhon käytöstä myymäläleipomoiden Sirkkaleivän osalta.

Q: Paljonko Sirkkasämpylässä on sirkkajauhoa?
A: Yhdessä Fazer Sirkkasämpylässä on noin 20 kotisirkkaa jauhettuna, mikä vastaa noin 3 % leivän painosta.

Q: Miksi vain 3 %? Miksi sirkkoja ei ole enemmän sämpylöissä?
A: Pienikin määrä sirkkajauhoa lisää sämpylöiden ravinteikkuutta. Sirkkajauho on hyvin kevyttä, joten paino-% ei ole kovin suuri (Sirkkasämpylän 3 % kuivattua sirkkajauhoa vastaa 12 % tuoretta sirkkaa). Sirkkoja on kuitenkin kappalemääräksi muutettuna yhdessä sämpylässä n. 20 kpl eli koko sämpyläpussissa 40 kpl.

Q: Mistä Fazer Sirkkasämpylässä käytettävät sirkat ovat peräisin?
A: Käytämme sekä Suomessa että Hollannissa kasvatettuja sirkkoja. Suomessa sirkkoja ei vielä tuoteta riittävän suuressa mittakaavassa, jotta sirkkajauhetta riittäisi täysin tuotteen valmistukseen. Tällä hetkellä hollantilaisella toimittajallamme on myös kotimaisia toimittajia laaja-alaisempi ja pidempi kokemus kotisirkkojen kasvattamisesta elintarvikekäyttöön. Hollannissa hyönteisruoka on ollut sallittua jo usean vuoden ajan.

Jatkossa tavoitteenamme on siirtyä 100% kotimaiseen sirkkaan, kunhan sen laatu ja saatavuus ovat kunnossa. Haluammekin kannustaa kotimaisia toimijoita ryhtymään hyönteisten kasvattajiksi.

Q: Onko Sirkkasämpylässä muita allergeeneja viljojen lisäksi?
A: Hyönteiset eivät kuulu nykyisen lainsäädännön allergeenilistalle. EFSA (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) on kuitenkin arvioinut mm. hyönteisten allergeenisuutta ja saattaa olla, että äyriäisille, nilviäisille ja pölypunkeille allergiset henkilöt voisivat saada reaktion myös hyönteisistä. Evira onkin ohjeistanut pakkauksiin laitettavan kyseisen varoituksen.

Fazer Sirkkasämpylä -pakkauksessa on selkeästi kerrottu näistä allergeeneista. Teksti kuuluu: "Hyönteiset voivat aiheuttaa ristiallergioita henkilöille, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja/tai pölypunkeille".

Q: Sopiiko Sirkkasämpylä raskaana oleville?
A: Raskaana olevien tulee noudattaa neuvolan ohjeita koskien ruokavaliota.

Q: Mitkä ovat Sirkkasämpylän ravintoarvot?
A: Sirkkaleivän ravintoarvot per 100 g ovat: energiaa 1113 kJ/265 kcal, rasvaa 5,3 g, josta tyydyttynyttä 0,8 g, hiilihydraatteja 38 g, joista sokereita 4,3 g, ravintokuitua 7,7 g, proteiinia 13 g ja suolaa 1,1 g.

Yhtä (1) sämpylää kohden ravintoarvot ovat: energiaa 757 kJ/ 180 kcal, rasvaa 3,6 g, josta tyydyttynyttä 0,5 g, hiilihydraatteja 26 g, josta sokereita 2,9 g, ravintokuitua 5,2 g, proteiinia 9,0 g ja suolaa 0,7 g.  

Q: Onko Sirkkaleipä runsaskuituinen?
A: Sirkkaleipä on runsaskuituinen ja siinä on kuitua 7,7 %.

Q: Mistä Sirkkasämpyläitä voi ostaa 22.8. alkaen?
A: Valikoima vaihtelee myymälöittäin, mutta tuote on myynnissä ympäri Suomen. 

Q: Miten varmistetaan, että Fazerin muissa leivissä ei ole hyönteisjauhoa?
A: Sirkkajauhoa käsitellään Lappeenrannan leipomossa samalla tavoin kuin allergeenejä. Sirkkajauho pidetään erillään muista raaka-aineista, työvälineet ja laitteiden pinnat puhdistetaan huolellisesti hyönteissämpylöiden valmistuksen jälkeen, ja valmiit tuotteet pakataan erillään muista tuotteista. Tuotteiden valmistukseen on Lappeenrannassa oma linja.

Q: Koska alatte käyttää Sirkkasämpylän leivonnassa kotimaisia sirkkoja?
A: Seuraamme kotimaisten sirkkaraaka-ainetoimittajien kehitystä ja myöhemmin siirtyminen kotimaisen raaka-aineen käyttöön on tavoitteena. Tämä edellyttää, että luotettavan ja turvallisen toimittajan valmistuskapasiteetti on kasvanut riittäviin mittoihin.

Kannustamme kotimaisia toimijoita ryhtymään hyönteisten kasvattajiksi.

 

HYÖNTEISRUOKA JA HYÖNTEISET

Q: Milloin hyönteisruoka on tullut lailliseksi Suomessa?
A: Maa- ja metsätalousministeriö teki syyskuussa 2017 (20.9.2017) päätöksen, jonka mukaan kokonaiset hyönteiset sallitaan Suomessa elintarvikkeina. Elintarviketurvallisuusviranomainen Evira on laatinut ohjeet hyönteisten kasvatuksesta, myynnistä, käytöstä muissa elintarvikkeissa sekä pakkausmerkinnöistä yhteistyössä toimijoiden (kasvattajat, elintarviketeollisuus) ja valvojien kanssa. 

Päätöksen takana on Suomen tulkinta vuonna 2017 voimassa olevasta uuselintarvikeasetuksesta. Suomi päätti, että hyönteiset eivät kuulu nykyisin voimassa olevan asetuksen piiriin ja täten kokonaisten hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan.

Q: Mikä on hyönteisruuan etu?
A: Hyönteiset/sirkat ovat erittäin ravinteikkaita. Niissä on jopa 70 % proteiinia, hyvä rasvahappokoostumus, runsaasti kalsiumia, rautaa ja B12-vitamiinia.

Sirkkojen kasvattaminen on vaihtoehtoinen tai rinnakkaiselinkeino maanviljelijöille ja se voi tuoda elinvoimaa maaseudulle.

Käyttämämme hyönteiset saavat elää kasvattamoissa luonnonmukaisissa oloissa. Sirkat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka viihtyvät isoissa parvissa. Kasvaessaan sirkkafarmilla ne saavat elää parvissa ja niiden hyvistä elinolosuhteista pidetään huolta. Ne saavat kaiken tarvitsemansa lämmön, tilan ja ruuan. 

Hyönteisruoka on monikäyttöistä. Hyönteisiä voidaan syödä kokonaisina esim. paistettuna tai friteerattuna sekä käyttää hyönteisjauhona.

Q: Mitkä asiat tekevät hyönteisruuasta ilmaston kannalta hyvän valinnan?
A: Sirkkojen tarvitsema rehumäärä on huomattavan pieni ja ne pystyvät hyödyntämään syömänsä ruuan hyvin kasvamiseen.

Sirkat tarvitsevat vain vähän vettä ja maa-alaa. Veden säästöllä on monia ympäristöetuja. Raakaveden hankinta- ja puhdistustarve vähenee, jäteveden käsittelytarve vähenee, veden pumppaamiseen tarvittavan energian määrä vähenee ja lämpimän veden säästö tuo huomattavia säästöjä myös energian kulutuksessa.

Q: Mitä vaiheita sirkkojen kasvatukseen ja jauheen valmistukseen kuuluu?
A: Sirkat kasvatetaan elintarvikekelpoisessa kasvatustilassa, käyttäen tarkasti määriteltyä rehua. Täysikasvuiset sirkat pakastetaan ja kuumennuskäsitellään. Tämän jälkeen ne pakastetaan uudestaan ja kuivataan, jolloin niiden maku säilyy mahdollisimman neutraalina. Kuivatut sirkat jauhatetaan. Jauhetta käytetään leivän raaka-aineena.

 

TUOTEKEHITYS JA INNOVAATIOT

Q: Mistä idea hyönteisleivästä syntyi?
A: Hyönteisleipä syntyi Fazerin sisäisen projektitiimin toimesta. Aloitimme kehitystyön kesällä 2017. Hyödynsimme vahvaa kuluttajanäkemystämme sekä parhaimpia tuotekehitysresurssejamme. Olimme alun perin suunnitelleet lanseerauksen vuoden 2018 puolelle, mutta uuden laintulkinnan myötä toimme tuotteen ketterästi markkinoille jo marraskuussa 2017.

Q: Fazerin uusi missio on "Ruokaa, jolla on merkitys". Mitä Fazer Sirkkasämpylä tarkoittaa tässä kontekstissa?
A: Fazer on monipuolinen ruokatalo. Meille innovaatiot ja ketteryys tuottavat uutta on entistä tärkeämpää. Fazer Sirkkasämpylä on oivallinen esimerkki missiomme mukaisesta ruuasta, jolla on merkitys. Se on innovatiivinen ja eettisesti tuotettu, herkullinen sämpylä.

Q: Millaisina näette Sirkkaleivän/sämpylän ja yleensä hyönteisleivän mahdollisuudet leipämarkkinassa Suomessa? Entä maailmalla?
A: Uskomme, että hyönteisruoka tulee jäädäkseen. Sirkkasämpylät ovat helppo ja herkullinen tapa syödä hyönteisruokaa, ja uskomme sille olevan kasvavaa kuluttajakysyntää niin Suomessa kuin maailmallakin. Se ei syrjäytä muita leipiä, vaan on yksi vaihtoehto niiden joukossa.

 

LÄHTEET

Lisätietoa Eviran sivuilta:
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/elintarvikeryhmat/hyonteiset/

MMM:n sivuilla aiheeseen liittyvä tiedote syyskuulta 2017:
http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suomi-sallii-hyonteisten-paasyn-elintarvikemarkkinoille

EFSA:n riskinarviointi aiheesta:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2015.4257/epdf

Turun Yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimus:
https://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/Sivut/suomalaiset-ovat-kiinnostuneita-hyonteisruoasta%E2%80%93hyonteiset-halutaan-lautaselle-jauhettuna.aspx