Mikä on LOFO?

LOFO™ on Fazerin patentoima entsyymi, jonka avulla leivän FODMAP-hiilihydraatteja on vähennetty 50%. Fazerin innovaatio pilkkoo leivontaprosessin aikana vehnän sisältämän FODMAP-yhdisteen eli fruktaanin pienemmäksi ja tekee leivän sopivaksi FODMAP-ruokavalioon. Nimi tulee sanoista LOwer FOdmap.

 

Mikä on FODMAP?

FODMAPit ovat nopeasti fermentoituvia lyhytketjuisia hiilihydraatteja. Sana FODMAP tulee englanninkielen sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols, eli suomeksi fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit.

FODMAP-hiilihydraatit ovat ohutsuolessa imeytymättömiä hiilihydraatteja, jotka paksusuoleen kulkeutuessaan fermentoituvat nopeasti. Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että tämä saattaa aiheuttaa vatsakipuja, turvotusta, ilmavaivoja, närästystä ummetusta tai muita ruoansulatusongelmia.

Leipä on suurimpia FODMAP-hiilihydraattien lähteitä Suomessa. Myös mm. palkokasvit, sipulit, kaalit, monet hedelmät ja makeutusaineet sisältävät paljon FODMAPeja.

Lue lisää täältä.

 

Mikä on FODMAP-ruokavalio?

FODMAP-ruokavaliossa rajoitetaan FODMAP-hiilihydraattien saantia ravinnosta. FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruoat vaihdetaan tuotteisiin, joissa FODMAP-hiilihydraatteja on vähän tai ei lainkaan. Itselle sopiva määrä vaihtelee yksilöllisesti. Tarkoituksena on vähentää FODMAPien aiheuttamia vatsavaivoja.

Monissa tieteellisissä tutkimuksissa on todettu, että FODMAP-ruokavalio on toimiva, mutta toistaiseksi huonosti tunnettu apu herkkävatsaisille. Se on yksi keino hallita ärtyneen suolen oireyhtymään liittyviä oireita. Ärtyneen suolen oireyhtymästä (IBS) kärsii arviolta ainakin yksi kymmenestä suomalaisesta. Tutkimusten mukaan siitä kärsivien vatsan turvotus, vatsakivut ja ilmavaivat vähenivät, kun he noudattivat FODMAP-ruokavaliota. (Lähde)

 

Miten tämä leipä voi olla noin hyvää ja pehmeää, vaikka on vatsaystävällistä?

LOFO™ sen tekee! Fazer Vatsaystävällinen* Pehmeä leivotaan ihan kuten tavallinen leipä hyvistä raaka-aineista, kuten vehnäjauhosta ja kauranjyvistä. Leivontaprosessin aikana Fazerin patentoitu innovaatio LOFO™-entsyymi pilkkoo vehnän sisältämät FODMAPit pienemmiksi, mutta ei vaikuta lainkaan leivän makuun tai rakenteeseen. Leipä on yhtä herkullista ja pehmeää kuin tavallinen leipä.

 

Miten vehnää sisältävä leipä voi olla FODMAP-ruokavalioon sopiva ja vatsaystävällinen?

Olemme halunneet leipoa mahdollisimman herkullisen ja pehmeän leivän – jotain mitä ei ole aiemmin ollut saatavilla vatsaystävällisenä ja FODMAP-ruokavalioon sopivana. Tutkimustemme mukaan FODMAP-ruokavaliota noudattavat kaipaavat eniten ruokavalioonsa ihan tavallista pehmeää leipää, jonka voi myös paahtaa. Vehnän käyttö mahdollistaa leivän herkullisen maun ja pehmeän rakenteen.

LOFO™-entsyymi puolestaan takaa sen, että voimme käyttää leivonnassa vehnää ja silti saada sen sopivaksi FODMAP-ruokavalioon. LOFO™ pilkkoo vehnän sisältämän FODMAP-yhdisteen eli fruktaanin pienemmäksi. Näin leivän FODMAP-pitoisuus vähenee 50% ja leipä sopii FODMAP-ruokavalioon.

Lisäksi Fazer Vatsaystävällinen* Pehmeä sisältää kalsiumia. Kalsium edistää ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja. Leipä on kalsiumin lähde ja sisältää kalsiumia 130 mg/100 g (16 % päivittäisen saannin vertailuarvosta).

 

Kuinka paljon FODMAPeja tämä leipä sisältää?

Leipä sisältää FODMAPeja 0,2 g/100 g eli noin 0,07 g per viipale. Tämä on alle puolet siitä määrästä mitä vastaavat vaaleat viipaleleivät yleensä sisältävät.

 

Kuinka monta viipaletta tätä leipää voin syödä turvallisesti, mikäli noudatan FODMAP-ruokavaliota ja/tai minulla on herkkä vatsa?

Itselle sopiva määrä FODMAPeja on yksilöllinen eikä sitä voi selvittää kuin kokeilemalla. Yleisesti ottaen tämän leivän normaali kohtuullinen käyttö (muutama viipale päivässä) sopii hyvin useimmille.  

Jos on noudattanut pitkään tiukkaa FODMAP-ruokavaliota tai vehnätöntä ruokavaliota, kannattaa leipää kokeilla ensin maltillisia määriä, esim. yksi viipale päivässä, ja lisätä määrää vähitellen, mikäli vatsavaivoja ei ilmene.

 

Voiko tätä leipää syödä, vaikkei noudatakaan mitään erityisruokavaliota?

Kyllä, tätä leipää voivat syödä ihan kaikki! Se on niin pehmeää ja herkullista, että voi hyvinkin hävitä leipäkorista perheenjäsenten suihin. LOFO™ -entsyymillä ei ole mitään haittavaikutuksia, eikä se vaikuta leivän makuun.

 

Sopiiko leipä paahdettavaksi?

Leipä sopii erittäin hyvin paahdettavaksi. Kannattaa kokeilla!

Mikä loistava keksintö tämä uusi leipä onkaan! Miksei kukaan ole kertonut tästä minulle aiemmin?

Eikö olekin! Teemme parhaamme, että sana leviäisi kohderyhmän keskuudessa, ja entistä useampi herkkävatsainen voisi nauttia pehmeää, herkullista leipää. Leipä on saapunut kauppoihin huhtikuun lopussa 2020.

 

Mistä sitä saa? Mistä leipää voi ostaa?

Leipä on saatavilla hyvin varustelluista ruokakaupoista, paremmin isoista kaupoista kuin pienistä. Tuotteita on myös mahdollisuus toivoa oman kaupan valikoimaan kaupan henkilökunnan tai kaupan asiakaspalvelun kautta.

 

Voiko pellavansiemeniä syödä turvallisesti?

Pellavansiemeniä (tai muita öljykasvin siemeniä) suositellaan syötävän max. 2 rkl/vrk. Siemenissä on hyvän maun lisäksi terveyshyötyjä, kuten hyviä rasvoja ja kuitua, mutta jotkut siemenet keräävät itseensä raskasmetalleja. Siksi niitä suositellaan syötäväksi lajeja vaihdellen ja kohtuullisia määriä.

Tässä leivässä on hyvin kohtuullinen määrä (2 %) pellavansiemeniä ja ne ovat kokonaisina, eli ne eivät imeydy ruoansulatuksessa yhtä tehokkaasti kuin esim. pellavansiemenrouhe tai -jauhe. 

Otamme aina ravitsemussuositukset huomioon uusia tuotteita kehittäessä. Se määrä, mitä pellavansiemeniä saa tätä leipää syömällä, jää varsin maltilliseksi. Vaikka söisi kokonaisen paketillisen uutta Fazer Vatsaystävällistä* leipää joka ikinen päivä, jää siitä saatu pellavansiementen määrä todella reilusti alle maksimisaantisuosituksen.

 

Miksi leipä sisältää merileväjauhetta?

Leipätaikinaan on lisätty vatsaystävällistä kalsiumia luonnollisen merileväjauheen muodossa. Kalsium edistää ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja. Merilevä sisältää paljon hyviä ravintoaineita, mutta vain vähän energiaa.

 

Miksi leipä sisältää säilöntäainetta (E282)?

Leipä sisältää säilöntäainetta, jotta sen korkea laatu säilyy vähintään Parasta ennen -päiväykseen saakka.

 

Miksi leipä sisältää vehnägluteenia?

Vehnägluteeni tuo taikinaan sitkoa ja leipään rakennetta. Taikinaan lisättään vehnägluteenia vahvistamaan leivän rakennetta ja tätä kautta parantamaan muun muassa leivän viipalointia.

 

Miksi pakkauksessa lukee: Säilytetty pakasteena. Ei voi pakastaa uudelleen?

Leipä on pakastettu heti uunissa paistamisen ja jäähdytyksen jälkeen, ja se sulatetaan vasta juuri ennen kauppaan kuljetusta. Tämän takia se tuntuu erityisen tuoreelta ja pehmeältä. Pakkaukseen on kirjattu Suomen lainsäädännön mukaan lause ”Säilytetty pakasteena, Ei voi pakastaa uudelleen”. Eli emme voi suositella leivän pakastamista uudelleen kotona. Mikäli kuitenkin leipä on erehdyksessä pakastettu, ei leipien kohdalla ylimääräisestä pakastamisesta ei ole mitään terveydellistä riskiä. Leivän mehevyys ja maku voi sen sijaan uudelleen pakastettaessa hieman kärsiä.

 

Mitä muita Fazer Vatsaystävällisiä* leipiä kaupoista löytyy?

Tällä hetkellä saatavilla ovat Fazer Vatsaystävällinen* Kaura, joka on 100% kauraa sisältävä pehmeä ja herkullinen palaleipä, sekä Fazer Vatsaystävällinen* Hiivaton Siemenleipä, joka on runsaasti siemeniä sisältävä tiiviimpi viipaleleipä. Se ei sisällä lainkaan hiivaa tai jauhoja.

Monien muistama Fazer Vatsaystävällinen* Ruis poistui valikoimasta keväällä 2020 ja sen valmistus on lopetettu.