Ainekset

(2 annosta)
4 viipaletta Fazer Siemenleipä kaura -leipää
4 rkl Maustamatonta tuorejuustoa
1 dl (n.100 g) suolasieniä
1 sipuli
1 porkkana
2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
2 dl vettä
2 tl ruokaöljyä
1 dl (n. 100g) ylikypsää kauriinpaistia tai jonkun muun riistan paistia
4-5 viipaletta kurkkua

Kauriinpaisti

1 (400 g) kauriinpaisti
4 l vettä
2 dl suolaa
20 mustapippuria
4 laakerinlehteä

Suolasienet

1/2 kg metsäsieniä kuten roiskuja tai tatteja
2 1/2 l vettä
noin 1 dl suolaa

Tee näin

Suolasienet kannattaa valmistaa etukäteen. Keitä valitsemiasi sieniä vedessä noin viitisen minuuttia. Valuta ja huuhtele sienet kylmässä vedessä ja puristele sen jälkeen niistä vesi pois. Jäähdytä sienet ja halutessasi voit myös pilkkoa niitä hieman ennen kuin ladot ne astiaan kerroksittain suolan kanssa. Pane päällimmäiseksi suolakerros ja täytä astia vedellä niin, että sienet peittyvät kokonaan veteen. Säilytä suolasienet jääkaapissa ja huuhtele ne hyvin ennen käyttöä.

Kypsennä kauriinpaisti tai valitsemasi liha suolalla, mustapippurilla ja laakerinlehdillä maustetussa melkein kiehuvassa vedessä, kunnes liha on haarukalla kokeiltuna pehmeää. Paistin kypsennyksessä on hyvä huomioida, että yhtä vesi litraa kohden suolaa tarvitaan ½ dl, mustapippuria tarvitaan 5 kpl:tta ja laakerinlehtiä 1 kpl. Veden määrä riippuu paistin koosta mutta lihan mureuden kannalta paisti kannattaa peittää kokonaan veteen. Kun paisti on kypsynyt, nosta se jäähtymään. Siivilöi liemi ja revi jäähtynyt liha sormin säikeiksi.

Ryöppää suolasienet 1-2 kertaa, kunnes niissä on riittävän vähän suolaa. Valuta ja jäähdytä sienet. Suikaloi tai kuutioi ne. Leikkaa sipuli 5 mm renkaiksi ja porkkana saman vahvuiseksi viipaleeksi. Kiehauta etikka, sokeri ja vesi. Lisää liemeen mukaan vihannekset ja keitä niitä vielä minuutti. Yhdistä kuuma liemi ja ryöpätyt sienet ja anna niiden jäähtyä jääkaappikylmiksi.  Anna sienisalaatin maustua liemessä vähintään kaksi tuntia, mieluiten yön yli. Valuta ylimääräinen neste pois ja lisää salaattiin ruokaöljy.

Voitele leipäviipaleet tuorejuustolla. Laita pohjan päälle sienisalaatti, sen päälle lihasuikaleet ja viipaloitu kurkku. Nosta voideltu kansi täytteiden päälle.

Vinkki: Voit käyttää muutakin lihaa kuten hirven-, karitsan- tai naudanpaistia kauriinpaistin asemasta.