Makea Moka -hävikkikarkkipussista saattaa löytyä karkki, joka on normaalia pienempi, sokerisempi tai toiseen karkkiin kiinni tarttunut.

Fazer etsii rohkeasti keinoja ruuantuotannon ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Lappeenrannan makeistehtaalla pienennetään ruokahävikkiä pakkaamalla ulkonäöltään viallisia, mutta muutoin moitteettomia karkkeja uniikkeihin Makea Moka -pusseihin. Pilottituote tulee myyntiin Prismoihin lokakuussa.

Oletko ikinä miettinyt mitä tapahtuu karkeille, jotka eivät ole täydellisiä muodoltaan tai väriltään? Tai niille, jotka ovat kiinni toisissaan?

- Makeiset, jotka eivät täytä korkeita laatuvaatimuksiamme, päätyvät joko uusiokäyttöön tai hävikiksi, kertoo Fazerin vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa.

- Nyt nämä muutoin erinomaiset, mutta muodoltaan tai väriltään hieman villimmät karkit pääsevät mukaan Makea Moka -pussiin.

makeamoka_epi_750_2.jpg

Jokainen pussi on sisällöltään uniikki, mutta karkit ovat tuttuja Fazerin tuotebrändeistä Aarrearkusta, Tutti Frutista, Remixistä, Pantterista ja Ässästä.

Ruokahävikin vähentäminen on vastuullisuusteko

Vastuullisuus on oleellinen osa Fazerin strategiaa yhtiön uudistuessa moderniksi vastuulliseksi ruokayhtiöksi. Ruokahävikin vähentäminen on yksi keskeisimmistä keinoista minimoida ruuantuotannon negatiivisia ympäristövaikutuksia, ja se on myös yksi Fazerin neljästä vastuullisuustavoitteesta.

makeamoka_epi_750_tavoitteet.jpg

Kolmannes kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta menee hukkaan. Jos ruokahävikki olisi valtio, se olisi maailman kolmanneksi suurin ilmastopäästöjen aiheuttaja.

- Me näemme ruuan ratkaisuna, ja uskomme, että jokaisella teolla on merkitys, Nina Elomaa kertoo.

- Makea Moka -konseptin ansiosta Lappeenrannan makeistehtaamme tuotantohävikki pienenee merkittävästi.

Jokainen karkkipussi on erilainen

Tyypillisesti hävikkiä syntyy eniten tuotantoerien valmistuksen alussa ja lopussa. Yleisimmät laatuvirheet hävikkierissä ovat värivirheet, karkkien liian suuri tai pieni koko tai väärän karkin eksyminen karkkisekoitukseen. Makea Moka -sekoituksesta saattaa löytyä karkki, joka on normaalia pienempi, sokerisempi tai toiseen karkkiin kiinni tarttunut.

makeamoka_epi_750.jpg

Pussit pakataan kerran kuukaudessa, ja ne rakentuvat yhteensä 88 mahdollisesta erilaisesta karkista, riippuen kuukauden aikana syntyvästä hävikistä. Tavoitteena on saada vähintään 5–6 erilaista karkkia mukaan, ei kuitenkaan suklaata tai maitoa sisältäviä karkkeja. Jokainen pussi on erilainen ja saajalleen yllätys.

Saatavilla Prismoista ja Fazer Experience Vierailukeskuksesta Vantaalta

- Ruokahävikin vähentäminen on yhteinen asia. Makea moka -karkkien tuominen Prismoihin on mainio esimerkki yhteistyöstä, jonka avulla vähennämme hävikkiä koko ruoan arvoketjussa, eikä arvokkaita raaka-aineita heitetä hukkaan, toteaa valikoimajohtaja Katja Tapio S-ryhmän vähittäiskaupasta.

Makea Moka tulee lokakuussa myyntiin Prismoihin ja Fazer Experience Vierailukeskukseen Vantaalle. Sitä ennen hävikkikarkkipussin voi voittaa itselleen lauantaina 14.9.2019 Helsingin Senaatintorilla, missä Fazer on yhteistyökumppanina mukana Marttatori -tapahtumassa. Marttatori on Marttaliiton ja Marthaförbundetin 120-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma.

Makea Moka, ja 250 muuta herkkua Fazer Storesta.