Fazer Angry birds -makeisia
Tiina Ruusinen

Angry Birds -pussien lintujen, possujen ja rakennuspalikoiden maut ovat kohdillaan. Makumaailma ei suinkaan ole sattumankauppaa vaan ketterän tuotekehityksen tulosta.

Kuinka saadaan tunnettujen pelihahmojen luonteenpiirteet näkymään ja ennen kaikkea maistumaan makeisissa? Tätä kysyin Fazerin Angry Birds- makeisten tuotekehityksestä vastanneelta Minna Tuomikoskelta.

”Päätös kahdesta pussista, joista toisessa seikkailevat possut ja toisessa linnut, tehtiin yhdessä Rovion kanssa”, kertoo Minna Tuomikoski. Jaottelussa toistuu pelimaailma, jossa possut ja linnut ovat vastakkain. Alkumetreillä päätettiin, millaista massaa makeisissa halutaan käyttää. Tämän jälkeen erilaisia makumalleja testattiin Lappeenrannan tehtaalla sijaitsevassa koekeittiössä. Koekeittiössä valettiin koe-eriä ja niitähän riitti. Väri, maku, koostumus ja hapokkuus oli saatava kohdilleen, eikä tämä suinkaan onnistunut yhdellä kokeilulla. Eri yhdistelmiä maisteltiin kunnes oikea tasapaino ainesten kesken löytyi.

Roviolta tulivat kriteerit makeisten ulkonäölle – tulihan makeisten ilmentää hyvin tunnettuja hahmoja. Tämän perusteella lähdettiin työstämään muotteja, joihin karkit valetaan. Myös makumaailmaa työstettiin tiiviissä yhteistyössä. Maut valittiin niin, että ne kuvastavat hahmojen luonnetta. Esimerkiksi musta lintu räjähtää pelissä, joten tässä maussa käytettiin one shot – menetelmää, jossa makeisen sisällä oleva täyte luo voimakkaan ja räjähtävän makuelämyksen!

Lähtökohtana makeisille olivat selkeät perusmaut. Possuissa maistuu omena ja päärynä. Vaalean sinisten palikoiden mausta haluttiin viileä ja jäämainen. Ensi kokeiltiin minttua ja mentholia mutta maistelutiimi päätyi lopulta sitruunaan. Ruskea rakennuspalikka olikin haastava – mikä maistuu ”puulta”? No puullehan makeinen ei voi maistua ja tähän valittiinkin maisteluiden jälkeen passionhedelmän ja ananaksen maut. Linnuista keltainen on maultaan lime, punainen mansikka, sininen linnussa maistuu metsämarja ja oranssissa linnussa appelsiini.

”Näihin makuihin etsittiin parhaat luontaiset maut. Esimerkiksi punaisen linnun mansikan makua oli kymmentä erilaista, joista paras valikoitui koekeittiön testeissä ”, kertoo Minna.

Maistuvien makeisten luomisessa tarvitaan luovaa mielentilaa. ”Uusia ideoita saan kaikesta ympärillä näkemästäni. Kerran inspiroiduin törmätessäni ihanaan saippuakauppaan Riian lentokentällä. Kauniit käsintehdyt saippuat tuoksuivat ja näyttivät niin herkullisilta!” kertoo Minna inspiraationsa lähteistä. Tuotekehittäjän tyypillinen työpäivä on hyvin vaihteleva. Se saattaa sisältää mm. uusien tuotteiden kehittelyä, raaka-aineiden valikointia tai tarvittaessa olemassa olevien tuotteiden parantelua. Monipuoliset työpäivät ovat Minnan mielestä työn suola vai pitäisikö sanoa – työn sokeri.

Tervetuloa Pala Fazeria -blogin pariin!
Tämä sisältö on osa blogisarjaa, jossa kerromme uusimmat Fazer-uutiset, raotamme verhoa kulisseihin ja nostamme esiin uusia ilmiöitä makujen maailmasta. Äänessä ovat fazerilaiset ja välillä tarinoimassa ovat myös vieraskynäkirjoittajat. Täältä löydät lisää Pala Fazeria -blogikirjoituksia.