Ensin tuli ratikka, sitten Fazerin konditoria, ja pian vitriiniin ilmestyi aivan uudenlainen makeinen. Kiss-Kiss-karkkia on syöty jo 120 vuotta, ja se on vanhin suomalainen tavaramerkki.

Vitriiniin juuri aseteltu uutuusmakeinen on roosan värinen. Pitkulainen karamelli on päältä kova mutta sisältä toffeen ansiosta pehmeän venyvä. Voi vain kuvitella uutuuden ensimmäisten maistelijoiden ilmeitä!

Kiss-Kissin syntyessä vuonna 1897 matalien puutalojen Helsinkiin nousi näyttäviä kivitaloja. Ensimmäiset raitiovaunut kuljettivat matkustajia, mutta polttopuut, perunasäkit ja laivojen tuomat mausteet liikkuivat hevosten vetämillä rattailla.

Tämän nopeasti kehittyvän kaupungin keskustaan Kluuvikadulle nuori Karl Fazer oli kuusi vuotta aiemmin perustanut konditorialiikkeensä. Karlin isän Eduard Fazerin epäilyistä huolimatta pietarilaisten sokerileipureiden valmistamista leivonnaisista, pihlajamarmeladista ja karamelleista tuli hyvin haluttuja. Todennäköisesti Kiss-Kissejäkin maisteltiin pöydissä liköörilasillisen kera.

Leikkivien kissanpoikien kuviin kääritty makeinen sai jo muutamassa vuodessa niin suuren suosion, että Karl Fazer päätti suojata Kiss-Kissinsä. Keisari-suuriruhtinas Aleksanteri III oli hiljattain määrännyt, että Suomessakin ”tawaraleimat” eli tuotemerkit pitää voida rekisteröidä.

Karl Fazer asioi marraskuussa vuonna 1901 Bulevardi 29:ssä lakimies John Svanljungin toimistossa. Lakimies sai tehtäväkseen Kiss-Kissin suojaamisen. Karamelli rekisteröitiinkin 15. marraskuuta ruotsin kielellä kirjoitetulla sopimuksella leimoineen. Rekisteröintinumeroksi tuli 443.

Ajan kansainvälisyydestä kertoo, että vaikka Suomi oli tuolloin Venäjän autonominen osa, Kiss-Kiss sai englanninkielisen nimen. Muutama vuosi myöhemmin Kiss-Kissiä myytiin Keski-Euroopassakin.

Nykyisin 120-vuotias Kiss-Kiss on vanhin edelleen voimassa oleva suomalainen tuotemerkki. Pitkulainen namu on hurmannut sukupolven toisensa jälkeen. Vuonna 1991 se pääsi postimerkkiinkin. Sen voi edelleen löytää Fazerin Parhain -pusseista.