Nykysukupolvien taipumus salmiakkiin iskostunee jo verenperintönä. Salmiakki puhututtaa, väittelyttää ja suhtautuminen on kaiken kaikkiaan intohimoinen. Salmiakkia täytyy aina olla – ei kelpaa hedelmäkarkkipussikaan ilman mustia onnenkappaleita.

Olisi vähättelyä nimetä salmiakki trendikkääksi, mutta sitäkin se on. Salmiakki ei oikeastaan koskaan ole pois muodista – sen takaa maun lisäksi juuri salmiakille tyypillinen punavalkomusta linjakas graafinen ilme, jonka kantaäiti lienee Fazer Salmiakki.

Peräänantamaton – kuten suomalainen

Suomalaiset pitävät nimenomaan suomalaisesta salmiakista, joka eroaa vaikkapa ruotsalaisesta tai tanskalaisesta salmiakista. Ruotsalainen salmiakki on makeampaa ja tanskalainen taas suolaisempaa. Suomessa salmiakissa on usein mausteena mentolia tai anista. Suutuntuman täytyy olla sopivan sitkeä ja suolaisuuden riittävällä tasolla. Toisaalta kovakuorinen salmiakki, jossa on salmiakkijauhetta sisällä maistuu suomalaisille.

Perinteisesti naisväki nauttii hieman miehiä enemmän salmiakkia. Eikä tämä musta makia ole pelkästään nuorison etuoikeus, kuten joskus väitetään. Tänä päivänä aikuisetkin osaavat nauttia makeisista enemmän kuin koskaan.

Erilaisten makeisten lisäksi suomalainen haluaa maistaa salmiakkia myös vaikkapa leivonnassa ja täysksylitolituotteissa. Fazerin Suklaisessa keittiössä on mehukkaita vinkkejä salmiakkisiin nautintoihin, joita voi itse valmistaa ja soveltaa.